Википедија:Уредувачки маратони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
ВП:УМ

Уредувачки маратони — проект на здружението на граѓани „Викимедија МКД“ (во периодот 2014 — 2023 на „Споделено знаење“ и во периодот 2016 — 2023 на „ГЛАМ Македонија“) и Википедија на македонски јазик. Проектот се состои од организирање на отворен настан за уредување на претходно определена тема чија цел е подобрување на постоечките и создавање нови статии од различни области на Википедија на македонски јазик, како и воведување на недоволно искусни уредници во уредувањето на квалитетни статии.

Список на уредувачки маратони[уреди извор]

2024[уреди извор]

Во текот на 2024 година се одржани следните уредувачки маратон:

  1. Жената низ историјата;
  2. Млади правници;
  3. Клима и климатски промени (Велес)
  4. Џез;
  5. Чајанка
  6. Климатски промени во Македонија (Скопје).

Поврзано[уреди извор]