Википедија:ВикиПроект Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Монголија: (портал, проект)  
Flag of Mongolia.svg
State emblem of Mongolia.svg

ВикиПроектот Монголија е создаден со цел создавање на нови статии поврзани со Монголија, одржување на постоечките и нивно категоризирање од страна на корисниците на Википедија кои се организирани во овој ВикиПроект за таа намена.

Ако сте заинтересирани да станете член во овој ВикиПроект слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите или изјавите слободно користете ја страницата за разговор.

Цели[уреди извор]

Работата на членовите на ВикиПроектот Монголија се фокусира на:

 • креирање на нови квалитетни статии;
  • креирање на статии поврзани со сите монголски поими:
   • градови;
   • села;
   • реки;
   • езера;
   • планини;
   • котлини;
   • низини и др.
 • редизајнирање, разгледување и дополнување на постоечките страница;
 • категоризирање на статиите поврзани со Монголија, по различни критериуми;
 • креирање на статии поврзан и со познати Монголци од разни области.
 • креирање на статии поврзани со останатите монголски поими:
  • релјеф;
  • клима;
  • хидрографија;
  • екологија;
  • урбанизација и др.

Потребни статии[уреди извор]

Сè со цел да се подобри квалитетот, а и квантитетот на статии за Монголија на македонската Википедија, ВикиПрокет Монголија има своја листа на потребни статии. Во таа листа се наведени статии кои ги нема на нашата Википедија, а би требало да ги има. Покрај ова, видете и статии кои треба да се прошират. За подетален преглед видете:

Учесници[уреди извор]

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите Википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да го додадат шаблонот {{Корисник ВикиПроект Монголија}} на нивните кориснички страници.

Работа[уреди извор]

Организацијата на овој ВикиПроект им овзможува на неговите членови да се насочат на остварување на:

Примарната работа во која најмногу треба да се обрнува внимание на:

 • создавање на статии поврзани за најопширните монголски поими и одржување на постоечките;
 • следење на промените кои настануваат и ја променуваат статистиката во однос на бројот на населението, густината на населеност и др.;
 • овозможување на полесен пристап кон конкретни податоци за читателот по пат на креирање на нови портали, создавање на нови категории и сл.
 • создавање на нови и одржување на постоечките статии поврзани со Монголија.

Предлошки[уреди извор]

Puzzle A.png

 • {{Портал}} - Овој шаблон се користи за поврзување на статија со географскиот портал. Се става на крајот на статијата во делот „Видете исто така“. Се користи со следниов код: {{Портал|Боливија|Flag of Mongolia.svg}}
 • {{ВикиПроект Монголија}} - ознака дека статијата е дел од проектот Монголија- се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Монголија хипер навигација}} - шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за Монголија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Монголија}} – шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

Никулци[уреди извор]