Википедија:ВикиПроект Зоо Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на проектот
Лого на проектот
Лого на Скопската зоолошка градина
Лого на Скопската зоолошка градина
Лого на Споделено знаење
Лого на Споделено знаење

ВикиПроект „Зоо Скопје“ — проект на „Споделено знаење“ за поставување на таблички со QR-кодови за животните во Зоолошката градина во Скопје, преку кој посетителите ќе можат непосредно да ја отворат статијата за даденото животно на Википедија, односно една од трите јазични верзии: македонската, албанската и QRpedia (на јазик според оној на телефонот). Натписите на табличките се на македонски, албански и англиски јазик.

Статиите на македонски ќе ги пишуваа/дополнуваа членови на уредничката заедница на Википедија на македонски јазик, а истите на албански ќе ги пишуваат студентите на Универзитетот на Југоисточна Европа од Тетово.

Список на видови во зоолошката градина[уреди извор]

Ова е контролен список на видовите застапени во зоолошката градина, поделени по класи, согласно списоците на нивните страници[1][2]:

Предлошка[уреди извор]

Во разговорот на секоја од страниците создадени со проектов ставете ја оваа предлошка:

Историја[уреди извор]

2022[уреди извор]

На 28 октомври ги монтиравме информативните таблички во Зоолошката градина Скопје. Ангажманот се состоеше од замена на старите веќе поставени таблички од наша страна, но и поставување на таблички од нови животни во зоолошката. Секоја табличка е поставена пред живеалиштето на животното, и ги содржи називите на животното на македонски, албански, англиски и латински (научниот назив) јазик.

Галерија од поставените таблички

Галерија на таблички[уреди извор]

Табличка за гривест павијан (Papio hamadryas)

Дел од табличките поставени во зоолошката градина со овој проект можете да ги видите на галеријата за проектот „Зоо Скопје“ на Ризницата.

Наводи[уреди извор]

  1. „Популација“ — Зоолошка градина Скопје
  2. Инфо табли — Зоо Скопје (2m)

Медиумска промоција[уреди извор]