Википедија:ВикиПроект Економски факултет 2012-13

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Проектот Економски факултет 2012-13 има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии од областа на економијата на Википедија на македонски јазик од страна на студентите на Економскиот факултет во Скопје. Во извршување на предвидените активности може да се вклучат и останатите википедијанци. Проектот треба да опфати категоризација, надополнување и презентација на темите кои ги обработуваат студентите. Страницата на проектот и соодветните подстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата.

Цели[уреди извор]

Работата на учесниците во овој проект е насочена кон остварување на следните цели:

  • создавање нови квалитетни статии од областа на економијата;
  • подобрување на квалитетот и надополнување на постоечките статии;
  • зголемување на обемот на стручни содржини од областа на економијата на македонски јазик.

Членови[уреди извор]

Монетарна економија[уреди извор]

Доколку сте студент на Економскиот факултет и сте заинтересирани да се вклучите во рамките на предметот Монетарна економија, Ве молиме користете ја следната табела за додавање на Вашето корисничко име и придонес.

Потребни статии и статии за средување[уреди извор]

Бр. Корисник Придонес
1. Kiril Simeonovski
2. Ehrlich91 Декретни пари
3. Горан Петревски
4. Наталија Цветановска Монетарна политика во Македонија
5. Димитриевска Ирина Пари
6. Кристина Попова Модел IS-LM
7. Горјан Анастасов
  1. Монетарни инструменти на Европската централна банка
  2. Модел на понуда на пари и монетарен мултипликатор
8. Катерина Тасевска
  1. Sveriges Riksbank (Централната банка на Шведска)
  2. NAIRU – стапка на невработеност што не ја забрзува инфлацијата
9. Надица Заова Инструменти на монетарната политика
10. Елена Брческа Европска централна банка
11. Горан Димески Оперативни процедури на ФЕД
12. Михајло Донев Банка на Шпанија
13. Виктор Стојкоски Милтон Фридман
14. Емилија Пециоска Теорија на плати за ефикасност
15. Тина Гитова Девизен курс
16. Павлинка Трендова Ирвинг Фишер
17. Горан Стојаноски Централна банка на Франција
18. Љупка Дојчиноска Централна банка на Холандија
19. Вулнет Амети Ефектите на рационалните очекувања врз монетарната политика
20. Елена Димитриевска Хиперинфлација