Википедија:ВикиПроект Географија/Потребни статии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на потребни статии од областа на географијата. Овој список содржи статии кои на македонската Википедија ги нема и се поврзани со географијата. Списокот е поделен на региони, за полесна навигација и ориентација. Поделбата е направена од континенти па сè до региони во одредени држави. Секоја поделба ги вклучува сите статии кои ги опфаќа истата, со мал опис за поимот.

Реки[уреди извор]

Австралија[уреди извор]

Азија[уреди извор]

Африка[уреди извор]

Европа[уреди извор]

Западна Европа[уреди извор]

Источна Европа[уреди извор]

Јужна Европа[уреди извор]

Балкански Полуостров[уреди извор]

 1. Сава - река во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија.
 2. Лендава - река во Словенија.
 3. Мура — река во Словенија.
 4. Крка - река во Словенија и Хрватска.
 5. Песница - река во Словенија.
 6. Драва - река во Словенија и Хрватска.
 7. Дравиња - река во Словенија.
 8. Межа - река во Словенија.
 9. Савиња - река во Словенија.
 10. Мирна - река во Словенија.
 11. Љубљаница - река во Словенија.
 12. Купа - река во Словенија.
 13. Река - река во Словенија.
 14. Сора - река во Словенија.
 15. Випава - река во Словенија.
 16. Драгоња - река во Словенија.
 17. Соча - река во Словенија и Италија.
 18. Идрија - река во Словенија и Италија.
 19. Идријца - река во Словенија.
 20. Кокра - река во Словенија.
 21. Бохињка - река во Словенија.
 22. Сутле - река во Словенија.
 23. Пивка - река во Словенија.
 24. Купчина - река во Хрватска.
 25. Чикола - река во Хрватска.
 26. Зрмања - река во Хрватска.
 27. Лика - река во Хрватска.
 28. Крка - река во Хрватска.
 29. Раша - река во Хрватска.
 30. Мрежница - река во Хрватска.
 31. Добра - река во Хрватска.
 32. Корана - река во Хрватска.
 33. Одра - река во Хрватска.
 34. Лоња - река во Хрватска.
 35. Пакра - река во Хрватска.
 36. Орљава - река во Хрватска.
 37. Босут - река во Хрватска и Србија.
 38. Вучица - река во Хрватска.
 39. Карашица - река во Хрватска.
 40. Суња - река во Хрватска.
 41. Чазма - река во Хрватска.
 42. Врбас - река во Босна и Херцеговина.
 43. Укрина - река во БИХ.
 44. Тиња - река во БИХ.
 45. Брка - река во БИХ.
 46. Лукавац - река во БИХ.
 47. Дрињача - река во БИХ.
 48. Криваја - река во БИХ.
 49. Спреча - река во БИХ.
 50. Усора - река во БИХ.
 51. Дашва - река во БИХ.
 52. Плива - река во БИХ.
 53. Угар - река во БИХ.
 54. Унац - река во БИХ.
 55. Неретва - река во БИХ.
 56. Заломска - река во БИХ.
 57. Миљацка - река во БИХ.
 58. Требишњица - река во БИХ.
 59. Сребижат - река во БИХ.
 60. Сутјеска - река во БИХ.
 61. Рзав - река во БИХ.
 62. Лим - река во БИХ.
 63. Јања - река во БИХ.
 64. Лашва - река во БИХ.
 65. Буна - река во БИХ.
 66. Усора - река во БИХ.
 67. Прача - река во БИХ.
 68. Уна - река во БИХ и Хрватска.
 69. Бистрица - река во БИХ.
 70. Ќеотина - река во БИХ и Црна Гора.
 71. Тара - река во Црна Гора.
 72. Комарница - река во Црна Гора.
 73. Буковица - река во Црна Гора.
 74. Ибар - река во Црна Гора и Косово.
 75. Луча - река во Црна Гора.
 76. Морача - река во Црна Гора.
 77. Зета - река во Црна Гора.
 78. Циевба - река во Црна Гора.
 79. Пеќска Бистрица - река во Црна Гора и Косово.
 80. Дечанска Бистрица - река во Црна Гора и Косово.
 81. Бојана - река во Црна Гора и Албанија.

Апенински Полуостров[уреди извор]

Пиринејски Полуостров[уреди извор]

Мала Азија[уреди извор]

Северна Европа[уреди извор]

Скандинавски Полуостров[уреди извор]

Средна Европа[уреди извор]

Јужна Америка[уреди извор]

Океанија[уреди извор]

Северна Америка[уреди извор]

Соединети Американски Држави[уреди извор]

Главни градови[уреди извор]

Статии на кои им треба проширување[уреди извор]
Потребни статии кои треба да се создадат[уреди извор]

Хидрографија[уреди извор]

Поголеми реки во соединетите држави[уреди извор]

Тенеси, Чатахучи, Каскаквим, Јукон, Гила, Арканзас, Сакраменто, Рио Гранде, Арказас, Снејк, Мисури и Црвена река.

Поголеми езера во соединетите држави[уреди извор]
Големите езера - потребно е проширување на веќе постоечките статии.

Горно Езеро, Мичиген, Хјурон, Ири, Онтарио

Други поголеми езера

Илиена, Пончатреин, Чемплеин и Сент Клер

Топографија[уреди извор]

Големиот Кањон, Апалачки Планини, Макинли, Голема Рамница, Сиера Невада

Средна Америка[уреди извор]

Северен и Јужен Пол[уреди извор]

Океани[уреди извор]

Мориња[уреди извор]