Википедија:Викиекспедиции

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Викиекспедиции“
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Викиекспедиции — проект на Википедија на македонски јазик, спроведуван од здружението на граѓани Споделено знаење во периодот 2015-2023 и од здружението на граѓани Викимедија МКД од 2024 година.

Проектот има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии за градовите, селата, географските области и особености во областите низ целата територија на Македонија на македонски јазик од страна на активните корисници и уредувачи, како и самите членови на здружението.

Критериуми за избор на област[уреди извор]

Областите што се опфатени со проектот се избрани врз основа на два критериума:

 • број на статии на Википедија на македонски јазик на теми поврзани со областа;
 • број на различни фотографии на Ризницата на теми поврзани со областа.

Список на викиекспедиции[уреди извор]

2015[уреди извор]

Во текот на 2015 година биле организирани вкупно шест експедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Неготино со околината;
 2. Кратово со околината;
 3. Мариово;
 4. Мијачија;
 5. Општина Ранковце; и
 6. Општина Градско.

2016[уреди извор]

Во текот на 2016 година биле организирани шест експедиции од вкупно планирани шест експедиции со кои биле опфатени следниве области:

 1. Лакавичко;
 2. Железник;
 3. Дебрца;
 4. Преспа;
 5. Злетовско-пробиштипско; и
 6. Малешевија.

2017[уреди извор]

Во текот на 2017 година биле организирани пет викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Козјачија и Средорек;
 2. Бојмија;
 3. Порече;
 4. Рекански регион; и
 5. Општина Кавадарци.

Иако на почетокот биле планирани шест експедиции, на крајот биле спроведени пет експедиции, додека експедицијата за областа Пијанец била преместена за спроведување во 2018 година.

2018[уреди извор]

Во текот на 2018 година биле организирани пет викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Пијанец;
 2. Азот;
 3. Дримкол;
 4. Копачка; и
 5. Раец.

2019[уреди извор]

Во текот на 2019 година биле организирани четири викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Славиште;
 2. Општина Могила;
 3. Охридско; и
 4. Општина Долнени.

2020[уреди извор]

Во текот на 2020 година биле организирани четири викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Кичава и Рабетинкол;
 2. Осоговија;
 3. Плачковица и долина на Брегалница; и
 4. Овче Поле.

2021[уреди извор]

Во текот на 2021 година биле организирани четири викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Повардарие;
 2. Прилепско Мариово;
 3. Бушева Планина и Прилепско Поле; и
 4. Јуруклак и Радовишко Поле.

2022[уреди извор]

Во текот на 2022 година биле организирани четири викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Осоговски Планини и Манговица;
 2. Дебарско (Општина Дебар и Општина Центар Жупа);
 3. Горни Полог; и
 4. Кумановско.

2023[уреди извор]

Во текот на 2023 година биле организирани четири викиекспедиции со кои биле опфатени следните области:

 1. Јужна Македонија (Дојранско и Валандовско);
 2. Битолско Поле и Баба;
 3. Кочанско Поле; и
 4. Тиквеш.

Поврзано[уреди извор]

Надворешни врски[уреди извор]