Википедија:ВикиПроект Боливија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боливија: (портал, проект)  
Flag of Bolivia.svg
Coat of arms of Bolivia.svg

ВикиПроектот Боливија е создаден со цел создавање на нови статии поврзани со Боливија, одржување на постоечките и нивно категоризирање од страна на корисниците на Википедија кои се организирани во овој ВикиПроект за таа намена.

Ако сте заинтересирани да станете член во овој ВикиПроект слободно додадете го Вашето име во списокот на учесници, а доколку имате нешто да предложите или изјавите слободно користете ја страницата за разговор.

Работата на членовите на ВикиПроектот Боливија се фокусира на:

 • создавање на нови квалитетни статии;
  • создавање на статии поврзани со сите боливиски поими:
   • градови;
   • села;
   • реки;
   • езера;
   • планини;
   • котлини;
   • низини и др.
 • редизајнирање, разгледување и дополнување на постоечките страница;
 • категоризирање на статиите поврзани со Боливија, по различни критериуми;
 • создавање на статии поврзан и со познати Боливијци од разни области.
 • создавање на статии поврзани со останатите боливиски поими:
  • релјеф;
  • клима;
  • хидрографија;
  • екологија;
  • урбанизација и др.

Потребни статии[уреди извор]

Сè со цел да се подобри квалитетот, а и квантитетот на статии за Боливија на македонската Википедија, ВикиПрокет Боливија има своја список на потребни статии. Во таа список се наведени статии кои ги нема на нашата Википедија, а би требало да ги има. Покрај ова, видете и статии кои треба да се прошират. За подетален преглед видете:

Учесници[уреди извор]

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на списокот на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Боливија}} на нивните кориснички страници.

Работа[уреди извор]

Организацијата на овој ВикиПроект им овзможува на неговите членови да се насочат на остварување на:

Примарната работа во која најмногу треба да се обрнува внимание на:

 • создавање на статии поврзани за најопширните боливиски поими и одржување на постоечките;
 • следење на промените кои настануваат и ја променуваат статистиката во однос на бројот на населението, густината на населеност и др.;
 • овозможување на полесен пристап кон конкретни податоци за читателот по пат на создавање на нови портали, создавање на нови категории и сл.
 • создавање на нови и одржување на постоечките статии поврзани со Боливија.

Предлошки[уреди извор]

Puzzle A.png

 • {{Портал}} - Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со географскиот портал. Се става на крајот на статијата во делот „Поврзано“. Се користи со следниов код: {{Портал|Боливија|Flag of Bolivia.svg}}
 • {{ВикиПроект Боливија}} - ознака дека статијата е дел од проектот Боливија- се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Боливија хипер навигација}} - предлошка за брза навигација кон порталот и прокетот за географија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Боливија}} – предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

Никулци[уреди извор]