Википедија:ВикиПроект Астрономски објекти/Задачи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Превод[уреди извор]

Овие списоци треба да се преведат (назив на астероид, место на откривање, датум, откривач(и)), т.е. да се направи транскипција на македонски јазик/кирилица.

Астрономски објекти, превод[уреди извор]

("[[Detroit Observatory|Ann Arbor]]", "[[Опсерваторија Детроит|Ен Арбор]]"), 
("Ann Arbor", "[[Опсерваторија Детроит|Ен Арбор]]"), 
("[[Litchfield Observatory|Clinton]]", "[[Опсерваторија Личфилд|Клинтон]]"), 
("Clinton", "[[Опсерваторија Личфилд|Клинтон]]"), 
("[[Madras Observatory|Madras]]", "[[Опсерваторија Мадрас|Мадрас]]"), 
("[[Sternwarte Bilk|Düsseldorf]]", "[[Штернварте Билк|Диселдорф]]"), 
("[[Observatoire de Marseille|Marseilles]]", "[[Опсерваторија Марсеј|Марсеј]]"), 
("Marseilles", "Марсеј"), 
("[[Observatoire de Toulouse|Toulouse]]", "[[Опсерваторија Тулуза|Тулуза]]"), 
("[[Observatoire de Paris|Paris]]", "[[Опсерваторија Париз|Париз]]"), 
("Paris", "[[Опсерваторија Париз|Париз]]"), 
("[[Austro-Hungarian Imperial Naval Observatory in Pola|Pula]]", "[[Австроунгарска царска воена опсерваторија во Пула|Пула]]"), 
("Pula", "[[Австроунгарска царска воена опсерваторија во Пула|Пула]]"), 
("[[Beijing]]", "[[Пекинг]]"), 
("[[Universitäts-Sternwarte Wien|Vienna]]", "[[Универзитет Штернварте Виена|Виена]]"), 
("[[Berliner Sternwarte|Berlin]]", "[[Штернварте Берлин|Берлин]]"), 
  • Дали не е подобро [[Detroit Observatory|Ann Arbor]] да се преведе како [[Опсерваторија Ен Арбор - Детроит|Детроит]]?
  • Sternwarte, на германски би требало да е опсерваторија
  • [[Universitäts-Sternwarte Wien|Vienna]] ---> [[Универзитетска Опсерваторија - Виена|Виена]]
  • [[Berliner Sternwarte|Berlin]] ---> [[Астрономска опсерваторија - Берлин|Берлин]]
  • [[Austro-Hungarian Imperial Naval Observatory in Pola|Pula]] ---> <nowiki>[[Австроунгарска царска поморска опсерваторија - Пула|Пула]]

Би требало да се средат овие работи пред да се почне со додавањето на статиите за астрономските објекти.

Информација[уреди извор]

Подготвен е ботот за преземање на астрономски објекти од типот на астероиди од en.wikipedia. Потребно е да се креираат статии за сите црвени врски во предлошката {{Инфокутија Планета}}. На en.wikipedia постојат неколку типа на статии за астероиди: кои ја имаат предлошката {{Инфокутија Планета}}, кои ја имаат предлошката {{Minor Planet}} и кои немаат предлошка туку податоците за прикажани во табела и статии кои немаат ниту табела. Ботот е подготвен за преземање на статии од en.wikipedia кои ја имаат предлошката {{Minor Planet}}. Постои можност да се подготви бот за преземање и на статиите кои ја имаат предлошката {{Minor Planet}} (втора фаза) и малку потешко оние статии кои имаат табела наместо предлошка, а речиси невозможно статиите кои немаат ниту табела.

Ботот ги презема комплетно податоците од предлошката {{Инфокутија Планета}} и врз основа на нив креира почетна реченица, како содржина на статијата. Превземени се и референците наведени во предлошката. Како надворешна врска се користи JPL базата на податоци. Превземени се и меѓујазични врските до другите јазични изданија на википедија и конечно статиите ќе бидат категоризирани.

После ова во некоја наредна фаза може да се креира бот за преземање на статии од типот на комети, ѕвезди, галаксии и сл.

Погледнете ги последно создадените статии и дајте забелешки за нивната содржина и квалитет, за да може да се корегира ботот.

Заклучок: да се креираат статии за сите црвени врски во предлошката {{Инфокутија Планета}}, како и предлошките слични на нив, со цел да имаме поквалитетни никулци во самиот старт.

Непознати поими[уреди извор]

Во текот на преведувањето на некои од предлошките се среќаваме со непознати поими за која е потребна стручна помош. Секој кој смета дека може да даде свој придонес тука слободно нека предложи превод.

  • Variable type - тип на променливост
  • Semimajor axis - полуглавна оска
  • Longitude of the node - лонгитуда на возвишен израсток
  • Argument of periastron - ?
  • Metallicity - металност

Предлошки[уреди извор]

Постојат бројни предлошки кои треба да се адаптираат (најчесто превземени од англиската верзија на википедија) за условите на википедија на македонски јазик. Овде следи список на потребни паблони.

Опсерваторија[уреди извор]

Само да нагласам дека е погрешно да се пишува со `б`. Поздрав --Виолетова (разговор) 12:04, 8 февруари 2009 (UTC)