Википедија:Блокирање на IP адреси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Информативни страници Блокирање на IP адреси
Кратенки:
WP:IP
 Оваа страница ги објаснува проблемите поврзани со блокирање на IP адреси.


Вандализам
Справување со вандализам

Очигледен вандализам
Long term abuse
Open proxies

Resources & assistance

Counter-vandalism tools
Cleaning up vandalism
Counter-vandalism unit
IP WHOIS tools

Понатамошни информации
Блокирање на IP адреси
ISP контакт информации
Don't provoke vandals

IP адреса може да биде блокирана од страна на администраторите на ист начин како што се блокираат и регистрираните корисници. IP блокирањето е со поголем ефект и има поголемо дејство, но исто така може да има и одредени ограничувања.

Политики[уреди извор]

Сензитивни IP адреси[уреди извор]

Кратенки:
WP:SIP

Сензитивност поради импликации во односите со јавноста[уреди извор]

Ако блокирате IP адреса во некое од следниве подрачја, потребно е веднаш да го известите Комитетот на Викимедија фондацијата за комуникации. Овие IP адреси се сопственост на важни владини организации па следствено на тоа блокирањето на овие организации може да има политички импликации кои мора да бидат менаџирани од страна на соодветна екипа на Фондацијата. Избегнувајте подолготрајни блокирања на овие адреси, посебно бидете внимателни во формулирањето на пораките при блокирањето бидејќи вашите блокирачки пораки ќе бидат видени и коментирани на пресс конференции.

  • 143.228.0.0/16, 143.231.0.0/16 - United States House of Representatives
  • 156.33.0.0/16 - Сенат на Соединетите Американски Држави
  • 198.81.128.0/18 - Централно разузнавачка агенција (CIA) на САД
  • 149.101.0.0/16 - Секретаријат за правда на САД
  • 138.162.0.0/16 - United States Naval Computer and Telecommunications Station, Pensacola, FL
  • 194.60.0.0/20 - Парламент на Велика Британија
  • 192.197.77.0/24, 192.197.78.0/23, 192.197.80.0/22, 192.197.84.0/23, 192.197.86.0/24 - Влада на Канада
  • Влада на Република Македонија

Сензитивност од технички причини[уреди извор]

Блокирање на IP адреси наведни подолу во оваа секција може да предизвикаат несакани ефекти по Википедија, зависно за која IP адреса се работи. Please issue soft blocks on any bot coming from this address, and ensure that you immediately unblock the Toolserver IP after performing a block on a bot hosted here. If you are unsure as to how to do this correctly, please do not issue the block, but contact another admin.

  • 145.97.39.143 - Wikimedia Toolserver (m:Toolserver) which hosts a number of bots which perform routine, but highly relied-upon, edits to Wikipedia, including archive bots and anti-vandalism bots.

Напатствија[уреди извор]

Должина на блокирање[уреди извор]

Блокирањето треба да се базира на заштита на Википедија а не на казна за напаѓачите. Повеќето IP адреси не треба да бидат блокирани повеќе од неколку часа, бидејќи ваквите корисници најверојатно нема повтроно да се појават ако забележат дека се блокирани. Ако има постојани напади или вандализам од некоја IP адреса, блокирањето треба да се продолжи (со селектирање на опцијата 'anon-only') толку колку што е потребно за да се превенираат понатамошните напади и вандализирања.

Меѓутоа, IP адресите не треба никогаш да бидат бесконечно блокирани. Многу IP адреси се доделуваат динамички на различни корисници, па дури и статичките IP адреси периодично може да ги користат различни корисници. Во екстремни случаи, може да се продолжи блокирањето на период од месец дена до година дена. Долготрајното блокирање не треба да се применува за изолирани случаи. Во случај на отворени проксија (Open proxies) треба да се нотифицираат кај WikiProject on open proxies и да се блокираат на две години.

Ако сте блокирале некоја адреса на бесконечно, ве молиме поставете {{indefblockedip}} или {{open proxy}} (do not substitute) на нивната корисничка страница или страница за разговоро заради понтамошно мониторирање на ситуацијата.

Делени IP адреси[уреди извор]

Before implementing a long-term block on an IP address with a long history of vandalism, please check if it is shared by performing a WHOIS and Reverse DNS lookup query on the IP to determine if it belongs to a school or a proxy server. If a Shared IP's talk page is not already identified or tagged as such, use either the {{SharedIP}}, {{SharedIPEDU}}, or any one of the templates at Category:Shared IP header templates to do so. For anonymous-only blocks of Shared IPs, please consider using {{anonblock}} or {{schoolblock}} as your blocking reason.

Блокирање на група IP адреси[уреди извор]

Administrators can block ranges of IP addresses (commonly called rangeblocking). Use careful judgement and make them as brief as possible; this can affect over sixty-five thousand IP addresses, potentially affecting millions of users. These should be reserved as an absolute last resort.

For more information, see m:Range blocks. You need some knowledge of how networks and IP numbering work, and of binary arithmetic. If you don't, many other administrators do— ask on the Administrators' incidents noticeboard or on IRC. See Range blocks.

Проблеми и решенија[уреди извор]

Делени и динамички IP адреси[уреди извор]

Many users operate from shared IP addresses, often those belonging to proxies used by large networks or Internet service providers. Since it is impossible to distinguish between individual users operating from shared IP addresses, blocking one may affect a very large number of legitimate users (ranging up to millions). Users operating from dynamic IP addresses change IP addresses periodically. This can compound the autoblock problem, particularly when they are also shared, because a block targetted at a malicious user may shift to a legitimate user while the target shifts to an unblocked IP address.

Види исто така Wikipedia:WikiProject on XFFs

Отворени проксија[уреди извор]

Open proxies are blocked on sight according to the Foundation policy against open proxies. This may affect millions of users in rare cases; however, the IP should not be unblocked until it has been closed. Because even the IPs of open proxies will eventually be reassigned, blocks should not be indefinite, but should be very long term. A year to 5 years is recommended.