Википедија:Археоекспедиции

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Археоекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Археоекспедиции.svg
Wikipedia-logo-v2.svg

„Археоекспедиции“ — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии за археолошките локалитети и наоѓалишта, и нивните особености во областите низ целата територија на Македонија на македонски јазик од страна на активните корисници и уредувачи, како и самите членови на здружението.

Критериуми за избор на област[уреди извор]

Областите што се опфатени со проектот се избрани врз основа на три критериуми:

  • доделен статус на археолошко наоѓалиште од капитално значење од страна на Управата за заштита на културното наследство на Република Македонија;
  • број на статии на Википедија на македонски јазик на теми поврзани со областа;
  • број на различни фотографии на Ризницата на теми поврзани со областа.

Список на археоекспедиции[уреди извор]

2015[уреди извор]

Во текот на 2015 година се организирани две експедиции, со кои се опфатени следните археолошки наоѓалишта и области:

  1. Бонче и Висока; и
  2. Општина Чашка.

2016[уреди извор]

Во текот на 2016 година е организирана една експедиција, со која се опфатени следните археолошки наоѓалишта и области:

  1. Тауресиум и Бадеријана;
  2. Марково Крувче; и
  3. Транупара (Коњух).

Поврзано[уреди извор]