Википедија:Активизам за здрава животна средина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Активизам за здрава животна средина — уредувачка седмица во организација на заедницата на Википедија на македонски јазик во насока на уредување статии на теми поврзани со активизмот за здрава животна средина. Потфатот бил дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права 2021“. Седмицата се одржала во периодот 3-9 мај 2021 година.

Упатство за учество[уреди извор]

Основни податоци[уреди извор]

 • Почеток: 3 мај 2021 г. во 00:00 (CEST).
 • Крај: 9 мај 2021 г. во 23:59 (CEST).
 • Место на одржување: секое место со пристап до интернет.

Пријава[уреди извор]

 • Чекор 1: Создајте корисничка сметка тука или најавете се доколку веќе имате.
 • Чекор 2: Додадете го корисничкото име во списокот на учесници и одберете статија од списокот на статии за уредување. Со цел да се спречи истовремено уредување на една статија од повеќе учесници, задолжително додадете ги статиите коишто планирате да ги уредувате во списокот на учесници.
 • Чекор 3: Додека сте најавени, додадете го корисничкото име во списокот на учесници во меѓународната иницијатива и пријавете се со своето корисничко име на контролната табла на иницијативата. Последното овозможува преглед на сите уредувања направени за време на уредувачката седмица.
 • Чекор 4: Следете ги упатствата на оваа страница за да учествувате во меѓународниот предизвик и да освоите награда и признание.

Придонес[уреди извор]

 • Во описот на секое уредување задолжително требало да се внесе #WikiForHumanRights. (Ова е важно за придонесите во меѓународниот предизвик да бидат пронајдени.)

Друштвени медиуми[уреди извор]

Споделувањето на меѓународната иницијатива на друштвените медиуми било препорачано да се врши со тарабните ознаки #WikiForHumanRights, #Wiki4Climate, #EarthDay и #EarthMonth.

Награди[уреди извор]

Награди им биле доделени на тројцата најплодотворни учесници во облик на вредносни купони за книги или техничка опрема, и тоа:

 • Прва награда: купон во вредност од 4.000 денари.
 • Втора награда: купон во вредност од 3.000 денари.
 • Трета награда: купон во вредност од 2.000 денари.

Важно: За да се освои било која награда, потребно било да се создадат или подобрат најмалку 25 статии!

Содржина за уредување статии[уреди извор]

Кратко видео-упатство за тоа како се користи алатката за превод на статии на Википедија (видеото е со македонски превод)

Во овој дел е направен преглед на корисни материјали за уредување, наведен е список со потребни статии, а прикажана е и табела за евиденција на придонесите. Додавањето нови содржини можело да се врши преку превод на содржини од другите јазични изданија на Википедија, но особено се охрабрувало дополнување со информации од други расположливи материјали. Препорака за новите и помалку искусни корисници било да ја користат алатката за превод на статии на Википедија (видео-упатство од десната страна).

Материјали за уредување[уреди извор]

Надворешни врски

Списоци на статии за уредување[уреди извор]

Изборот на статии за уредување било потребно да се врши од предложените списоци коишто ги покриваат следните теми поврзани со активизмот за здрава животна средина:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Тиверополник
 1. Право на домување (Н)
 2. Право на образование (Н)
 3. Договор од Есказу (Н)
 4. Климатска правда (Н)
 5. Just Transition (Н)
 6. Човекови права и климатски промени (Н)
 7. Климатски промени и децата (Н)
 8. Ксије Бастида (Н)
 9. Џејми Марголин (Н)
 10. Ана Чоловиќ Лешоска (Н)
 11. Софија Кијани (Н)
 12. Палома Коста (Н)
 13. Лили Плат (Н)
 14. Хелена Гуалинга (Н)
 15. Исра Хирси (Н)
 16. Сурен Газарјан (Н)
 17. Право на здрава животна средина (Н)
 18. Норма Каси (Н)
 19. Јадвига Лопата (Н)
 20. Џулија Бондс (Н)
 21. Вон Ернандес (Н)
 22. Одига Одига (Н)
 23. Дестини Вотфорд (Н)
 24. Варшини Пракаш (Н)
 25. Абигејл Дилен (Н)
2 Stojanovski04
 1. Свијатослав Забелин (Н)
 2. Педро Арохо-Агудо (Н)
 3. Росано Ерколини (Н)
 4. Клер Новијан (Н)
 5. Дмитриј Лисицин (Н)
 6. Софија Рабилиаскус (Н)
 7. Јоргос Кацадоракис (Н)
 8. Детска прашума (Н)
 9. Евгенија Николаевна Синскаја (Н)
 10. Хелен Фут Буел (Н)
 11. Лине Рошфор (Н)
 12. Изабел Чуин (Н)
 13. Сандра Лаворел (Н)
 14. Кирстен Парис (Н)
 15. Сали Вотсон Чишолм (Н)
 16. Силвија Масија (Н)
 17. Валери Пол (Н)
 18. Џенет Френклин (Н)
 19. Сара Е. Гергел (Н)
 20. Борбала Биро (Н)
 21. Анита Бума (Н)
 22. Јохана Шмит (Н)
 23. Памела Метсон (Н)
 24. Ненси Бертлер (Н)
 25. Елвира Жмудцка (Н)
 26. Џејн Лонг (Н)
 27. Ингеборг Ауер (Н)
 28. Сибил П. Сајтцингер (Н)
 29. Бронвен Конецки (Н)
 30. Нина Николова (Н)
 31. Гретчен Кепел-Алекс (Н)
 32. Кејт Марвел (Н)
 33. Ен М. Томпсон (Н)
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Резултати[уреди извор]

Број Корисник Збирен резултат1
1 Тиверополник 372.076
2 Stojanovski04 263.107

1 Збирниот резултат претставува број на додадени бајти на Википедија преку уредените статии, за што е користена контролната табла на иницијативата на којашто биле пријавени сите учесници.

Надворешни врски[уреди извор]