Википедија:Агроекспедиции 2018

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ВикиПроект
„Агроекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Агроекспедиции.svg
Wikipedia-logo-v2.svg

Во текот на 2018 година се спроведени две главни агроекспедиции, со кои би биле опфатени следните области:

  1. Пролетна — повеќе еднодневни експедиции во текот на пролетната сеидба и зреењето на посевите; и
  2. Летна — повеќе еднодневни експедиции во текот на жетвата, бербата и есенската сеидба.

Одржани Агроекспедиции[уреди извор]

Пролетна[уреди извор]

Пролетната експедиција започнала на 4 мај каде Корисник:Македонец и Корисник:Иван Ж се упатиле во посета на земјоделските посеви и површини во селото Сирково во Општина Росоман. Со оваа посета, за главна цел беше поставено да се фотографира и собират информации за најзастапените земјоделски култури во овој регион, како и оние со долга историска традиција и поново застапените земјоделски култури. Првенствено, се беа опфатени насадите на афион, кој има долга историска традиција на одгледување во Македонија, а воедно македонскиот афион е и со највисок квалитет на единиците на содржина на морфин во светот. Дополнително, беа сликани расади од зеленчук, овоштарници од цреши, праски, кајсии, круши и цветасти медоносни и зеленчукови растенија во кои цветаат и созреваат во овој период.

Летна[уреди извор]

Летната е експедиција е извршена во неколку наврати при што започнала најпрвин на 27 јули кога Корисник:Македонец и Корисник:Иван Ж оствариле посета на задругата на потрошувачи на храна од органско земјоделско производство Наша Добра Земја со цел да се соберат податоци и за овој важен сегмент поврзан со земјоделството. Во текот на месец август во два наврати се посетени посеви на различни култури и тоа различни индустриски земјоделски култури во котлината Пелагонија во Битолското Поле во Општина Могила на 10 август и посевите на препознатливите земјоделски култури како кикиритки, папуда и др. во Струмичкото Поле во селото Колешино во Општина Ново Село и средоземните (медитерански) земјоделску култури како маслинка, калинка во Дојранско на 27 август 2018.

Статии[уреди извор]

Број Статија Фотографија Забелешки
1. Расад — садница за расадување земјоделски растенија Расади 02.jpg нова статија
2. Органско земјоделство — начин и практика во земјоделското производство Расад 03.jpg нова статија
3. Жито — земјоделска култура Житарица Тритикале МК 05.jpg подобрена статија
4. Ориз — земјоделска култура Ориз во Кочанско 18.jpg подобрена статија
5. Овес — земјоделска култура Овес МК 06.jpg подобрена статија
6. Тритикале — земјоделска култура Житарица Тритикале МК 04.jpg нова статија
6. Клас (жито) — дел земјоделска култура Житарица Тритикале МК 05.jpg подобрена статија
7. Сено — земјоделски производ Сено во бали во Драчево 03.jpg нова статија
8. Стрниште — ожнеана земјоделска површина Стрниште 03.jpg] нова статија
9. Афион — земјоделска култура Афион МК 01.jpg подобрена статија
10. Лук — земјоделска култура Лук (Сирково).jpg подобрена статија
11. Морков — земјоделска култура Морков МК 02.jpg подобрена статија
12. Грав — земјоделска култура Нива со грав МК 04.jpg подобрена статија
13. Грашок — земјоделска култура Грашок 01.jpg подобрена статија
14. Модар патлиџан — земјоделства култура Модар патлиџан МК 07.jpg подобрена статија
15. Компир — земјоделства култура Компири собрани во нива 02.jpg подобрена статија
16. Сончоглед — земјоделска култура Сончогледи (Пелагонија) 13.jpg подобрена статија
17. Бабура — земјоделска култура Пиперки - Бабури 04.jpg нова статија
18. Папуда — земјоделска култура Папуда 06.jpg нова статија
19. Кикиритки — земјоделска култура Кикирики МК 06.jpg подобрена статија
20. Бамја — земјоделска култура Бамја МК 01.jpg подобрена статија
21. Блитва — земјоделстка култура Блитва и кромид во Драчево 01.jpg подобрена статија
22. Фацелија — земјоделска култура Фацелија МК 01.jpg подобрена статија
23. Детелина — земјоделска култура Нива со детелина 01.jpg подобрена статија
24. Булка — земјоделско растение Булки (див афион) Сирково 04.jpg подобрена статија
25. Ѓубриво — материја за подобрување на плодноста на земјоделското земјиште Ѓубриво 01.jpg нова статија
26. Бостан — земјоделска површина и култури Бостани во Струмичко 02.jpg нова статија
27. Маслинка — земјоделска култура и плод Маслинки МК 12.jpg значително подобрена статија
28. Овоштарник — начин на одгледување во земјоделско производство Крушови дрвја во Сирково 01.jpg нова статија
29. Цреша — земјоделска култура Цреши МК 04.jpg подобрена статија
30. Круша — земјоделска култура Крушови дрвја во Сирково 02.jpg подобрена статија
31. Диња — земјоделска култура Macedonian melon.jpg подобрена статија
32. Калемење — начин на размножување во земјоделското производство Цреши МК 09.jpg подобрена статија
33. Јаткасти плодови — земјоделска култура Млади плодови од орев.jpg нова статија
34. Плодоред — техника во земјоделството Земјоделство (Пелагонија) 01.jpg нова статија
35. Наводнување — хидротехничка мерка во земјоделството Наводнување со прскалки 01.jpg подобрена статија
36. Земјоделство во Македонија — земјоделство Жито - пченица и пченка 02.jpg подобрена статија
37. Градинарство — гранка во земјоделството Градинарски култури.jpg подобрена статија
38. Овчарство — гранка во сточарството Стадо овци на Шар Планина.jpg подобрена статија
39. Косилка — земјоделска алатка и механизација Косилка - косачка МК 03.jpg нова статија
40. Редосеалка — земјоделска алатка и механизација Редосеалка МК 01.jpg подобрена статија
41. Приклучно вратило — дел од земјоделска алатка и механизација Косилка - косачка МК 04.jpg нова статија
42. Мотокултиватор — земјоделска машина Мотокултиватор 03.jpg нова статија
43. Рукола — земјоделска култура нова статија
44. Печурка — Плод нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на проектот Агроекспедиции, веќе можете да ги најдете на следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]