Википедија:Агроекспедиции

Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект
„Агроекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Агроекспедиции.svg
Wikipedia-logo-v2.svg

Проект „Агроекспедиции“ — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии за земјоделството на македонски јазик од страна на активните корисници и уредувачи, како и самите членови на здружението. Агроекспедициите се спроведуваат преку организирани посети на земјоделски подрачја заради обезбедување на информации и фотографии, создавање на нови статии и подобрување на постоечките за земјоделски растенија и култури и добиток кои се одгледуваат, земјоделски работи, дејности и земјоделски циклуси (орање, сеидба, жетва, берба, гроздобер, цутење, зреење, стриг), земјоделска механизација, машини и алати/орудија, земјоделски преработки и видови на готови преработени домашни и индустриски прехранбени производи.

Критериуми за избор на област[уреди извор]

Областите што се опфатени со проектот се избрани врз основа на два критериума:

  • број на статии на Википедија на македонски јазик на теми поврзани со областа;
  • број на различни фотографии на Ризницата на теми поврзани со областа.

Список на Агроекспедиции[уреди извор]

2017[уреди извор]

Учесници
Број Експедиција Учесници
1. Пролетна Македонец, Иван Ж, Sazdo, дипл. агроном Дана Ужевска
2. Есенска Македонец, Лушкоска, Иван Ж

2018[уреди извор]

Учесници
Број Експедиција Учесници
1. Пролетна Македонец, Иван Ж, Тиверополник, P.Nedelkovski, дипл. агроном Веле Коцев (земјоделец)
2. Летна Македонец, Иван Ж, Kotle31, Наша Добра Земја, Спасе Тилев (земјоделец)

Поврзано[уреди извор]