Визитинг научник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во академската средина, визитинг научник, визитинг истражувач, визитинг колега, визитинг предавач или визитинг професор е научник од институција што посетува универзитет домаќин за да предава, предава или врши истражување на тема за која посетителот е ценет. Во многу случаи, позицијата не е платена затоа што посетителот е платен од нивната матична институција (или делумно платен, како во некои случаи на одмор од американските универзитети). Некои гостински позиции се платени.

Вообичаено, визитинг научник може да остане неколку месеци или дури една година,[1] но престојот може да се продолжи. Вообичаено, во институцијата-домаќин е поканет научник на посета и не е невообичаено за нив да обезбедат сместување. Таквата покана често се смета за признавање на истакнатоста на научникот во областа. Посетата на истакнати визитинг научници често им овозможува на постојаните факултети и дипломирани студенти да соработуваат со истакнати академици од други институции, особено странски.

Во Обединетото Кралство, научник или академичар кој го посетува обично треба да плати таканаречена такса за клупа на универзитетот, што ќе овозможи пристап до заеднички канцелариски простор и други универзитетски капацитети и ресурси (како што е библиотеката). Надоместоците за клупи се разликуваат низ универзитетите во ОК.

Целта на програмите за визитинг научници е генерално да се доведе до предметниот универзитет или образовна институција исклучителен висок научник кој може да придонесе за интелектуалните и истражувачките напори на заедницата и меѓународната проекција. Оттука, покрај спроведувањето на сопственото истражување, од посетителите често се очекува да учествуваат во продуктивни институционални активности, како што се:

  • Одржувајте формално предавање до институцијата-домаќин
  • Вклучете се во формални или неформални дискусии со дипломирани или постдипломски истражувачки студенти
  • Преземете заедничко истражување со факултетот или персоналот
  • Презентирајте гостински предавања или семинари на факултетот
  • Презентирајте труд како дел од семинарската програма на универзитетот

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Почитуван визитинг професор
  • Професор, за визитинг професор, поконкретно и визитинг професор во САД
  • Научен соработник, за визитинг истражувач

Наводи[уреди | уреди извор]