Византиски комонвелт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Византиски комонвелт е термин кој се користи од страна на историчарите XX век и се однесува на областите каде византиската литургиска традиција и културно влијание било распространето од страна на византиските мисионери во Средниот век.[1][2]

Географски овој поим ги опфаќа приближно земјите на Балканскиот полуостров, Романија, Молдавија, Русија, Украина, Грузија, Ерменија и Белорусија.

Литература[уреди]

  1. Obolensky, Dimitri (1974), The Byzantine Commonwealth: Eastern Europe, 500-1453.
  2. Meyendorff, John (1982), The Byzantine Legacy in the Orthodox Church. St Vladimir's Seminary Press, ISBN 0-913836-90-7.