Видови сметачи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Видови компјутери Најзастапени се личните сметачи (види Четврта генерација), кои можат да се наречат и микрокомпјутери (анг. microcomputers).Овие компјутери се користат на места каде што нема потреба од голема меморија и зачувуванње на важни податоци.Тие се користат по дома,продавници,и на други места.

Постојат и поголеми сметачи кои се наменети за работа во помали претпријатија и институции, а се наречени миникомпјутери (анг. minicopmuters).тие вообичаено се користат во училишта,факултети,институции,големи компании,АД.И НА ДР МЕСТА.

Додека, пак, за работа на големи фирми и организации, каде што на еден компјутер треба да работат неколку десетини или стотини корисници, се користат големи компјутери (анг. main-frame computers).Тие се користат во банки,корпорации и на други места каде што е потребна брзина и ефикасност.