Видова трева

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Видова|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Видова трева
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Видова
Вид: Видова трева
Биномен назив
Видова трева
Euphrasia rostkoviana
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Lamiales
Family: Orobanchaceae
Genus: Euphrasia
Species:
E. officinalis
Binomial name
Euphrasia officinalis

L.
Synonyms
  • Euphrasia rostkoviana Hayne
  • Euphrasia fennica Kihlm.[1]

Euphrasia rostkoviana (синоним Euphrasia officinalis ),[2] уште познато и како очно или око, претставува растение од родот Euphrasia, од фамилијата Orobanchaceae .

Билката Euphrasia rostkoviana се користи во традиционалната австриска медицина внатрешно како чај, или надворешно како облоги, за третман на нарушувања на очите и гастроинтестиналниот тракт.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Euphrasia fennica Kihlm. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online. Retrieved 15 February 2021.
  2. Euphrasia rostkoviana in BoDD – Botanical Dermatology Database