Видингхардски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија

Видингхардски дијалект (Wiringhiirder freesk) — дијалект на севернофризискиот јазик говорен во општинската заедница Видингхарде во Германија, јужно од границата со Данска, во областа Северна Фризија. Дијалектот е дел од копнената група на севернофризиски дијалекти.[1] Иако географски е близу Бекингхарде, каде се говори мориншки, има повеќе врски со гесхардскиот дијалект. Како островски зелриншки дијалект, видингхардскиот покажува влијание од данскиот јазик и јужнојитландскиот дијалект.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Walker, Alastair G.H.; Ommo Wilts (2001). „Die nordfriesischen Mundarten“. Во Munske, Horst H. (уред.). Handbuch des Friesischen – Handbook of Frisian Studies (германски и англиски). Тибинген: Niemeyer. ISBN 3-484-73048-X.