Вечна младост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Младост и време, Џон Вилијам Годвард, 1901 г.

Вечна младост е концепт на човечка физичка бесмртност без стареење. Овој поим за младост е во спротивност со депресијата на стареењето, наместо со одредена возраст на човечкиот животен век. Вечната младост е честа појава во митологијата и е популарна тема во фикцијата.

Религија и митологија[уреди | уреди извор]

Вечната младост е карактеристика на жителите на рајот во абрахамските религии.

Хиндусите веруваат дека Ведиците и пост- Ведските риши достигнале бесмртност, што подразбира можност за промена на возраста на телото, па дури и обликот по своја волја. Ова се некои од сидите во Јогата. За Маркандеја се вели дека секогаш останува на 16-годишна возраст.

Разликата помеѓу вечниот живот и поспецифичната вечна младост е повторлива тема во грчката и римската митологија. Митот за барање на благодет за бесмртност од Бог, но заборавање да се побара вечна младост се појавува во приказната за Титонус. Слична тема се наоѓа во Овидиј во врска со кумајскиот сибил.

Во нордиската митологија, Исун е опишан како обезбедување на боговите јаболка кои им даваат вечна младост во Прозата Еда од 13 век.

Теломери[уреди | уреди извор]

ДНК на поединецот игра улога во процесот на стареење. Стареењето започнува дури и пред раѓањето, веднаш штом клетките почнат да умираат и треба да се заменат. На краевите на секој хромозом има повторувачки низи на ДНК, теломери, кои го штитат хромозомот од спојување со другите хромозоми и имаат неколку клучни улоги. Една од овие улоги е регулирање на клеточната делба со дозволување на секоја клеточна делба да отстрани мала количина генетски код. Отстранетата количина варира во зависност од типот на клетката што се реплицира. Постепената деградација на теломерите ја ограничува поделбата на клетките на 40-60 пати, позната и како граница на Хајфлик. Откако ќе се достигне оваа граница, повеќе клетки умираат отколку што може да се заменат во истиот временски период. Така, наскоро по достигнувањето на оваа граница, организмот умира. Важноста на теломерите сега е јасно очигледна: продолжете ги теломерите, продолжете го животот.

Сепак, студија за компаративната биологија на теломерите кај цицачите посочи дека должината на теломерот корелира обратно, наместо директно, со животниот век и заклучи дека придонесот на должината на теломерот во животниот век останува контроверзен.[1] Исто така, скратувањето на теломерот не се случува со возраста во некои постмитотични ткива, како што е мозокот на стаорец.[2] Кај луѓето, должината на телемерите во скелетните мускули останува стабилна од 23-74 години.[3] Кај бабунските скелетни мускули, тој се состои од целосно диференцирани пост-митотични клетки, помалку од 3% од мионуклеусите содржат оштетени теломери и овој процент не се зголемува со возраста.[4] Така, скратеното теломер не се чини дека е главен фактор во стареењето на диференцираните клетки на мозокот или скелетните мускули.

Истражувањата покажаа дека 90 проценти од клетките на ракот содржат големи количини на ензим наречен теломераза. Теломеразата е ензим кој ги надополнува дотраените теломери додавајќи бази на краевите и со тоа го обновуваме теломерот. Една канцерогена клетка во суштина го вклучи генот на теломеразата и ова им овозможува да имаат неограничена количина поделби без да се истрошат теломерите. Други видови на клетки кои можат да ја надминат границата на Хајфлик се матичните клетки, фоликулите на косата и герминативните клетки. Ова е затоа што тие содржат зголемени количини на теломераза.

Терапија[уреди | уреди извор]

Идејата дека човечкото тело може да се санира во старост во помлада состојба, собра значителен комерцијален интерес во текот на изминатите неколку години, вклучително и од компании како што се ''Human Longevity Inc, Google Calico и Elysium Health ".[5][6][7] Покрај овие поголеми компании, многу стартапи во моментов развиваат терапевтски средства за да се справат со „проблемот со стареење“ користејќи терапија.[8][9] Во 2015 година беше објавена нова класа лекови сенолитици (во моментов во пред-клинички развој) дизајнирани специјално за борба против основните биолошки причини за слабост.[10]

Филантропија[уреди | уреди извор]

„Губењето на младоста“ или процесот на стареење е одговорен за зголемување на ризикот кај поединци кај многу болести, вклучувајќи рак, Паркинсон, Алцхајмерова болест и други. Како резултат, во последниве години, многу единки со нето вредност донираа големи количини на пари за иницијативи кон научно истражување на самиот процес на стареење или терапии за забавување или пресврт на процесот на стареење.[11] Меѓу овие луѓе спаѓаат Џеф Безос, Реј Курцвеил, Питер Тиел,[12] Обри де Греј, Лери Елисон, Сергеј Брин, Дмитриј Ицков, Пол Гален,[13] и Марк Цукерберг.[14]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. „Comparative biology of mammalian telomeres: hypotheses on ancestral states and the roles of telomeres in longevity determination“. Aging Cell. 10 (5): 761–768. 2011. doi:10.1111/j.1474-9726.2011.00718.x. PMC 3387546. PMID 21518243.
 2. „Ageing and telomeres: a study into organ- and gender-specific telomere shortening“. Nucleic Acids Res. 31 (5): 1576–1583. 2003. doi:10.1093/nar/gkg208. PMC 149817. PMID 12595567.
 3. „Regenerative potential of human skeletal muscle during aging“. Aging Cell. 1 (2): 132–139. 2003. doi:10.1046/j.1474-9728.2002.00017.x. PMID 12882343.
 4. „Accumulation of senescent cells in mitotic tissue of aging primates“. Mech Ageing Dev. 128 (1): 36–44. 2007. doi:10.1016/j.mad.2006.11.008. PMC 3654105. PMID 17116315.
 5. „Former unicorn genetics startup Human Longevity loses its horn“. 2018-12-11. Посетено на December 26, 2018.
 6. „Google's Long, Strange Life-Span Trip“. Посетено на December 26, 2018.
 7. „The Anti-Aging Pill“. Посетено на December 26, 2018.
 8. „Esthechoc: Scientists invent 'anti-ageing' chocolate“.
 9. „Startup Alkahest inks a $50M deal for anti-aging R&D“.
 10. „New "Senolytic" Drugs Can Dramatically Increase Healthy Lifespan“.
 11. Wallace, Benjamin (August 23, 2016). „An MIT Scientist Claims That This Pill Is the Fountain of Youth“. New York Magazine (англиски).
 12. „Billionaire Peter Thiel embarks on anti-aging crusade“.
 13. „These Tech Billionaires Are Determined to Buy Their Way Out of Death“.
 14. „Zuckerberg, Brin join forces to extend life“. February 20, 2013. Посетено на August 8, 2016.

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Siegel“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Damm“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Hornsby“ определена во <references> не се користи во претходен текст..