Вест Ајленд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Вест Ајленд (англ. West Island = „Западен Остров“) е главен град на Кокосовите Острови. Населението брои околу 120 жители. Ова е помалку населениот од двата населени острови во земјата (другиот е Хоум Ајленд).

Вест Ајленд бил дел од плантажата Клунис-Рос, со авионско слетувалиште кое се користело во Втората светска војна. Освен управни објекти, местото има колонијал за мешана стока, аеродром и сместување за туристи.