Верувам (Вивалди)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Credo ( Верувам ) во е-мол (RV 591) е единствената постоечка поставка на Никејскиот симбол на верата од Антонио Вивалди[1].

Постои уште една поставка (RV 592), но е со сомнителна автентичност.

Поставки[уреди | уреди извор]

RV 591[уреди | уреди извор]

Слика 1. тактови 1 и 2 Виолина RV 591.

RV 591 има четири ставови. Слична е на неговиот псалм поставен на In exitu Israel (RV 604), првиот став го красат едноставните ритми на рефренот со оркестарот кој свири полуквавери .

Вториот став е кратка хорска епизода во stile antico, позајмувајќи го тематскиот материјал од Magnificat.

Четвриот став е заснован на мотив на semiquaver-quaver сличен на првиот став и се затвора со фуга.

Слика 2. Мерки 129 и 130 на персоналот Violino I на RV 588.
Слика 2. Мерки 129 и 130 на персоналот Violino I на RV 588.

Првиот и последниот став се отвораат со мотиви кој има сличност со краток пасус пронајден во првиот дел на Глорија (RV 588).

Ставови[уреди | уреди извор]

  1. Credo in unum Deum
  2. Et incarnatus est
  3. Crucifixus
  4. Et Resurrexit

Верувам во еден Бог

И моќ

Распнат

И воскресна

Делови[уреди | уреди извор]

RV 592[уреди | уреди извор]

RV 592 е спорна композиција, која му се припишува на Јохан Адолф Хасе.

Едиција[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Credo — слободни партитури на CPDL