Вера Куркова

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вера Куркова (родена 1948)[1] е чешка математичарка и компјутерски научник, поврзана со Институтот за компјутерски науки на Чешката академија на науките. Нејзините истражувачки интереси вклучуваат невронски мрежи, теорија на пресметковно учење и нелинеарна апроксимативна теорија.[2]

Куркова докторирала во 1980 година и хабилитирала (постдокторски степен) во 1999 година на Чарлсовиот универзитет. Таа била примена во Чешката академија на науките во 1990 година и го водела Одделот за теоретски компјутерски науки во рамките на Институтот за компјутерски науки од 2002 до 2008 година.[3]

Во 2010 година, Чешката академија на науките на Куркова ѝ го доделила почесниот медал Бернард Болцано за заслуги во математичките науки.[3][4] Од 2018 година, Куркова е претседател на Европското здружение на невронски мрежи.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Birth year from WorldCat identity page, accessed 2018-10-19
  2. RNDr. Věra Kůrková, DrSc., Czech Academy of Sciences, Посетено на 2018-10-19
  3. 3,0 3,1 Participant: Kurkova Vera, European Network on New Technologies for Air-Pollution Control and Environmental Sustainability (EuNetAir), Посетено на 2018-10-19
  4. Medals of the CAS, Czech Academy of Sciences, Посетено на 2018-10-19
  5. Current ENNS Executive Committee, European Neural Network Society, Посетено на 2018-10-19