Вера Благојевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
'Вера Благојевиќ'
Вера Благојевиќ.jpg
Роден 16 март 1955
Битола, Македонија
Занимање хуманитарен работник и писател


Вера Благојевиќ (псевдоним: Vera M Samarjanin) — македонски хуманитарен работник и писател.

Животопис[уреди | уреди извор]

Вера Благојевиќ е родена во Битола на 16 март 1955 година. Таа е познат хуманитарен работник на овие простори. Добитник е на многубројни награди за хуманост и други признанија и благодарници. Во 2010 година е именувана за почесен kонзул на Босна и Херцеговина во Битола . Во 2007 ја издаде првата едиција "Диктат од душата" со шест прозни дела. Едното од нив - "Беда и Сјај" - веќе има второ издание. Има напишано и неколку збирки со поезија, зборници и романите "Со љубов до страдание" издаден во 2014 година и "Чекори под патот" издаден во 2018 година.

Творештво[уреди | уреди извор]

Едиција "Диктат од душата"

 • Беда и сјај (раскази, 2007)
 • Носталгија (раскази, 2007)
 • Љубов и страданија (раскази, 2009)
 • Осумдецениска тајна (раскази, 2009)
 • Бадијалџии (др. книж. форми, 2009)
 • Чардак (раскази, 2009)

Едиција "Одблесоци на љубовта и мудроста"

 • Детската фантазија, сон и вистина 1 (поезија, 2013)
 • Детската фантазија, сон и вистина 2 (поезија, 2013)

Други дела

 • Т'га за споменот (поезија, 2013)
 • Со љубов до страдание (роман, 2014)
 • Празнична бајка (поезија, 2016)
 • Посвета во стих (поезија, 2016)
 • Два дена по празникот (поезија, 2016)
 • Децата и бајките (поезија, 2016)
 • Јоана во светот на бајките (поезија, 2016)
 • Во светот на бајките (поезија, 2016)
 • За сите деца со радост (поезија, 2016)
 • Недоречено (поезија, 2016)
 • Азбука (поезија, 2018)
 • Љубов и страв (поезија, 2018)
 • Лузни (поезија, 2018)
 • Прошетка низ aзбуката (поезија, 2018 - заедно со Марија Џоџа Симон и

Лила Арсова)

 • Со посвета (поезија, 2018)
 • Боите на детскиот свет (поезија, 2018)
 • Растурената азбука (поезија, 2018)
 • На буква, на буква Ж-животно (поезија, 2018)
 • Порака за тебе (поезија, 2018)
 • Сокакот (поезија, 2018)
 • На дланка (поезија, 2018)
 • Роденденски пораки (зборник, 2018)
 • Поколенија (поезија, 2018)
 • За добра ноќ (зборник, 2018)
 • Родендени 9-1 (зборник, 2018)
 • Радосница (поезија, 2018)
 • Првиот учител (поезија, 2018)
 • Чекори под патот (роман, 2018)
 • Со почит кон Мајкa Tереза (поезија, 2018, заедно со Марија Џоџа Симон, Лила Арсова и Љубица Поповска)

Наводи[уреди | уреди извор]