Веностаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Веностаза, венозна стаза или венозен застој – состојба на бавен крвен проток во вените, вообичаено во нозете. Венозниот застој е фактор на ризик за образување на крвни згрутчувања во вените (венска тромбоза) како и со длабоките вени на нозете (длабока венска тромбоза). [1] Причините за венозниот застој може да бидат долгите периоди на неподвижност кои можат да бидат резултат од возење,[2] летање, лежење (хоспитализација) или заради медицинска имобилизација. За намалување на ризикот од венозен застој и длабока венска тромбоза, лекарите препорачуваат често шетање, вежби за прасците и повремена пневматска компресија, кога е тоа можно.[3][4][5][6][7]

Превенција е можна со методите на тромбозна профилакса и нивно практикување.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Вирховова тријада

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Thrombotic risk factors: basic pathophysiology. „Crit Care Med“ том  38 (2 Suppl): S3-9. doi:10.1097/CCM.0b013e3181c9cbd9. PMID 20083911. 
  2. Barbara G. Wells; Joseph T. DiPiro; Terry L. Schwinghammer; Gary R. Matzke; Gary C. Yee; Robert L. Talbert; L. Michael Posey (2008). Pharmacotherapy Handbook. McGraw-Hill Professional. стр. 163. ISBN 9780071485012. 
  3. „New DVT guidelines: no evidence to support "economy class syndrome"; oral contraceptives, sitting in a window seat, advanced age, and pregnancy increase DVT risk in long-distance travelers“. American College of Chest Physicians. 7 February 2012. конс. 10 February 2012. 
  4. Hecht, M. E. (2010). A practical guide to hip surgery: from pre-op to recovery. Sunrise River Press. ISBN 978-1-934716-12-0. http://books.google.com/books?id=rATPBt0-rn8C&pg=PA47. 
  5. Prevention of VTE in nonorthopedic surgical patients: antithrombotic therapy and prevention of thrombosis, 9th ed: American College of Chest Physicians evidence-based clinical practice guidelines. „Chest“ том  141 (suppl 2): e227S–e277S. doi:10.1378/chest.11-2297. PMID 22315263. 
  6. Hecht, M. E. (2010). A practical guide to hip surgery: from pre-op to recovery. Sunrise River Press. ISBN 978-1-934716-12-0. http://books.google.com/books?id=rATPBt0-rn8C&pg=PA47. 
  7. Prevention of VTE in nonorthopedic surgical patients: antithrombotic therapy and prevention of thrombosis, 9th ed: American College of Chest Physicians evidence-based clinical practice guidelines. „Chest“ том  141 (suppl 2): e227S–e277S. doi:10.1378/chest.11-2297. PMID 22315263.