Венера-5

Од Википедија — слободната енциклопедија

Венера-5 била советска автоматска научно-истражувачка станица (вештачки сателит) наменета за истражување на планетата Венера. Лансирана е на 5 јануари 1969 година.

Одвивањето на мисијата[уреди | уреди извор]

Намената на леталото била атмосферско истражување на Венера. Било слично со апаратот Венера-4 иако била изменета така што би можела да поднесе поголем атмосферски притисок. Кога Венера-5 и пришла на планетата Венера, бил исфрлен одсекот за спуштање од главното тело на леталото. Во текот на спуштањето на површината на планетата, бил исфрлен падобран за да би го забавил падот. Полни 53 минути додека капсулата паѓала, атмосферските податоци биле собирани со сензори, и биле испраќани на Земјата преку радио-врска.

Капсулата го носела грбот на СССР и бил гравиран Ленин.

Основни податоци за летот[уреди | уреди извор]

  • Датум на лансирање: 5 јануари 1969
  • Ракета носач:
  • Место на лансирање: Тјуратам, Бајконур
  • Маса на сателитот (kg): 1130 вкупно, капсулата за спуштање 405 килограми

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Сателити од серијата „Венера“
Венера-1Венера-2Венера-3Венера-4Венера-5Венера-6Венера-7Венера-8Венера-9Венера-10Венера-11Венера-12Венера-13Венера-14Венера-15Венера-16