Велшкоромски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Велшкоромски јазик
Romnimus
Застапен воВелс (Обединето Кралство)
ГоворнициНајверојарно исчезнат како мајчин јазик.[1]  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rmw

Велшкоромскиот е ромски дијалект кој се зборува во Велс, Обединетото Кралство уште од 1950 година.[1] Јазикот се зборувал од ромската група Кале, кои пак пристигнале во Британија за време на 15 век. Првите документирани пристигнувања на Роми во Велс се од 16 век. Велшкоромскиот е еден од многуте северноромски дијалекти.[2]

Поголемиот број зборови во јазикот се од индоариско потекло, има голем број странски зборови во јазикот. Покрај велшки зборови, во јазикот има зборови и од англиско потекло.[3] Историски гледано, велшкоромскиот и англоромскиот биле еден ист дијалект, кои се поделиле подоцна[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Price, Glanville (2000) Languages in Britain and Ireland, Blackwell Publishers, Oxford.
  2. Norbert Boretzky: Kommentierter Dialektatlas des Romani. Wiesbaden: Harrassowitz, 2004 p. 18
  3. John Sampson (1926) The dialect of the Gypsies of Wales, being the older form of British Romani preserved in the speech of the clan of Abram Wood, Oxford University Press, London.
  4. Sampson. J. (1926) The Dialect of the Gypsies of Wales. Oxford. Clarendon Press.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]