Вело Ташовски

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Вело Ташовски понекогаш и Вељо или Веле (Осој, Дебарско, 1949 - 2009) бил познат македонски сликар[1] и универзитетски професор.

Биографија[edit | edit source]

Ташовски е роден во мијачкото село Осој, во 1949 година. Академија за ликовни уметности завршил во Љубљана, во 1975 година, на одделот за сликарство во класата на професорот Габриел Ступица. На истата Академија завршил и постдипломски студии во 1979 година, а до 1983 година живеел и работел во Љубљана. Во ликовниот живот на Македонија се вклучил во 1984година, а три години подоцна станал и редовен професор на факултетот за ликовни уметности во Скопје на Одделот за сликарство, каде во периодот од 2002 до 2006 година ја извршувал и функцијата декан. Бил на студиски престои во неколку европски земји и во САД. Бил и член е на ДЛУМ[2]. Починал во 2009, во момент кога зад себе ја имал изложбата во галеријата "Форум" во Загреб.[3]

Изложби[edit | edit source]

Реализирал 12 самостојни изложби во Македонија, Словенија и во Германија. Учествувал на многу групни претставувања[2].

самостојни
 • 1976 Скопје (со Слободан Филовски и Жарко Јакимовски)
 • 1979 Љубљана
 • 1980 Врхника
 • 1980 Ново Место
 • 1981 Скопје
 • 1988 Скопје
 • 1993 Скопје
награди
 • 2005 “Нерешки мајстори”, годишна изложба на ДЛУМ
 • 2005 Гран При, зимски салон на ДЛУМ[4]

Наводи[edit | edit source]

 1. Boškovska, Nadica (2000). Bibliografija na makedonskata likovna umetnost (2 издание). Narodna i Univerzitetska Biblioteka "Kliment Ohridski". 
 2. 2,0 2,1 „107 македонски уметници во Париз“ (PDF) (француски и македонски). ДЛУМ. конс. 2010-11-02. 
 3. Величковски, Владимир. „IN MEMORIAM Сликата на Веле Ташовски“, Вечер, вторник, 25 август 200 (посет. 2 ноември 2010 г). (на македонски)
 4. ЗИМСКИ САЛОН Вело Ташовски доби гранпри“, Време, 10 март 2006 (посет. 2 ноември 2010 г). (на македонски)

Надворешни врски[edit | edit source]