Великите Бугари

Од Википедија — слободната енциклопедија

Великите Бугари (бугарски: Великите българи) е бугарски нуспроизвод на програмата од 2002 година 100 Велики Британци (англиски: 100 Greatest Britons) создадена од BBC. Емитува се на бугарската национална телевизија - Канал 1. Првата фаза започна на 9 јуни 2006 година и заврши на 10 декември, со шоу програма на 23 декември за објавуване "Топ 100" имињата, избрани со гласање. "Топ 10" се наредени по азбучен ред. Во втората фаза, која трае до 17 февруари 2007 година, гледачите поставија редоследот во "Топ 10". Документарци посветени на секоја личност од "Топ 10" беа емитувани во текот на втората фаза.

Список на Великите Бугари[уреди | уреди извор]

1–10[уреди | уреди извор]

 1. Васил Левски
 2. Петар Днов
 3. кан Аспарух
 4. цар Симеон I
 5. Христо Ботев
 6. цар Борис I
 7. Св Кирил и Методиј
 8. Стефан Стамболов
 9. Иван Вазов
 10. Св Паисиј Хилендарски

  11–20[уреди | уреди извор]

  1. Џон Атанасов
  2. Христо Стоичков
  3. Баба Ванѓа
  4. Тодор Живков
  5. Георги Аспарухов
  6. цар Калојан
  7. кан Крум
  8. цар Иван Асен II
  9. Владимир Димитров
  10. Св Јован Рилски

   21–30[уреди | уреди извор]

  11. Азис
  12. Иван Костов
  13. Алеко Константинов
  14. Волен Сидеров
  15. Георги Бенковски
  16. Нено Јуруков
  17. Слави Трифонов
  18. Никола Вапцаров
  19. Бојко Борисов
  20. Лили Иванова

   31–40[уреди | уреди извор]

  21. Дан Колов
  22. кан Кубрат
  23. Тонка Обретенова
  24. Георги Раковски
  25. Петко војвода
  26. Рајна Кнегиња
  27. Валја Балканска
  28. Георги Димитров
  29. Албена Денкова
  30. Гена Димитрова

  41–50[уреди | уреди извор]

  1. Евлоги и Христо Георгиеви
  2. Атанас Буров
  3. Колју Фичето
  4. Емил Димитров
  5. Св Патријарх Евтимиј
  6. цар Самуил
  7. Александар Стамболијски
  8. Георги Парцалев
  9. Захари Стојанов
  10. Николај Хајтов

   51–60[уреди | уреди извор]

  11. Св Климент Охридски
  12. Веселин Топалов
  13. Јордан Јовков
  14. Гоце Делчев
  15. Пејо Јаворов
  16. Рајна Кабаиванска
  17. кан Тервел
  18. Ахмед Доган
  19. Хаџи Димитар
  20. цар Борис III

   61–70[уреди | уреди извор]

  21. Нешка Робева
  22. Невена Коканова
  23. Борис Христов
  24. Јордан Радичков
  25. Јане Сандански
  26. Димитар Пешев
  27. Елин Пелин
  28. Васил Априлов
  29. Апостол Карамитев
  30. Георги Прванов

  71–80[уреди | уреди извор]

  1. Димчо Дебелјанов
  2. Захари Зограф
  3. Панајот Волов
  4. Сергеј Станишев
  5. Симеон Сакскобургготски
  6. Људмила Живкова
  7. Димитар и Константин Миладинови
  8. Стефан Караџа
  9. Николај Гјауров
  10. Стојанка Мутафова

   81–90[уреди | уреди извор]

  11. капетан Димитар Списаревски
  12. Љубен Каравелов
  13. Стафка Костадинова
  14. Христо Смирненски
  15. генерал-мајор Георги Иванов
  16. Петар Берон
  17. Валери Петров
  18. Георги Калојанчев
  19. Гео Милев
  20. Софрониј Врачански

   91–100[уреди | уреди извор]

  21. Екатерина Дафовска
  22. Димитар Талев
  23. Тодор Александров
  24. Пенчо Славејков
  25. Филип Кутев
  26. Кракра Пернишки
  27. Ивет Лалова
  28. Панајот Хитов
  29. кан Омуртаг
  30. д-р Асен Златаров

  Надворешни врски[уреди | уреди извор]