Вајунити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вајунити, Вајонити или Војунити - јужнословенско племе кое го населило југозападниот дел на Балканскиот Полуостров. На почетокот го населувале горниот слив на реката Бистрица. Подоцна постепено се поместувале на источниот брег на Јонското Море, каде дошле во контакт со локалното грчко население. Центар на вајунитските населби до 800 година, биле Епир и јужна Албанија. Името Вајунити, според некои историчари, води потекло од нивниот бунтовен карактер. Долго ги задржале традиционалните словенски верувања. Главно занимање им било сточарството.[1]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [http://www.russika.ru/ef.php?s=2603 Славяне в Византии — Энциклопедический Фонд