Прејди на содржината

Ватерполо на светското првенство во водени спортови 2009 - турнир во машка конкуренција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Натпреварите во машкиот турнир на Ватерполо на 2009 Светско Акватичко Првенство во Рим ќе се одржат од 20 јули до 1 август[1].

Африка Америка Азија Европа Океанија
Јужна Африка ЈАР  Бразил
 Канада
 САД
Народна Република Кина НР Кина
 Казахстан
 Хрватска
 Германија
 Унгарија
 Италија
Македонија Македонија
 Црна Гора
 Романија
 Србија
 Шпанија
Австралија Австралија

Прелимианрна рунда

[уреди | уреди извор]

Сите времиња се во (UTC+2)

Тај-бреј критериум

[уреди | уреди извор]

Ако два тима имаат еднаков број на бодови, ќе се употреби следниот начин на рангирање:

 1. Тимот што победил на меѓусебниот натпревар ќе биде рангиран повисоко.
 2. Доколку натпреварот бил нерешен ќе се споредат натпреварите против највисоко рангираниот тим од останатите тимови во групата.
  1. Прво се споредува гол разликата, а доколку и понатаму е изедначено и постигнатите голови.
 3. Доколку и понатаму е исто тогаш ќе се споредат натпреварите против следниот највисоко рангиран тим од останатите тимови во групата.
 4. Доколку и понатаму е се еднакво ќе се изведуваат пенали, тимовите треба да номинираат 5 играчи кои ќе ги изведуваат и еден голман, доколку по 5те изведени пенали резултатот е ист ќе се игра сè додека еден не направи грешка, а другиот да не ја повтори. Доколку тимовите играат во последното коло пеналите ќе се изведуваат тогаш, а ако не на некое определено време.

Доколку има од два вакви случаи првин се решава оној кој е за повисоко место.

Ако три или повеќе тима имаат еднаков број на бодови, ќе се употреби следниот начин на рангирање:

 1. Резултатите помеѓу тие тимови ќе одредат кој ќе биде повисоко рангиран.
 2. Доколку со ова се добијат само два изедначи тима тогаш ќе се употреби горе споменатиот критериум:
  1. Првин споредбата ќе се прва според бодови, па според гол разликата, па според дадените голови
  2. Доколку и понатаму е изедначено ќе се споредат натпреварите против највисоко рангираниот тим од останатите тимови во групата.
   1. Прво се споредува гол разликата, а доколку и понатаму е изедначено и постигнатите голови.
  3. Доколку и понатаму е исто тогаш ќе се споредат натпреварите против следниот највисоко рангиран тим од останатите тимови во групата.
  4. Доколку и понатаму е се еднакво ќе се изведуваат пенали, тимовите треба да номинираат 5 играчи кои ќе ги изведуваат и еден голман, доколку по 5те изведени пенали резултатот е ист ќе се игра сè додека еден не направи грешка, а другиот да не ја повтори. Доколку тимовите играат во последното коло пеналите ќе се изведуваат тогаш, а ако не на некое определено време.

Извор: „Тај-бреј критериум“. ФИНА. Посетено на 2009-07-22.[мртва врска]

Квалификувани за четвртфинале
Квалификувани за осминафинале
Ќе играат за места од 13-16
Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 Унгарија 3 2 1 0 37 18 +19 5
 Канада 3 2 0 1 23 20 +3 4
 Германија 3 1 1 1 25 16 +9 3
Јужна Африка ЈАР 3 0 0 3 10 41 -31 0
20 јули 2009
9:30 Јужна Африка ЈАР 4 – 14  Германија Репорт
10:50  Канада 6 – 15  Унгарија Репорт
22 јули 2009
18:20  Унгарија 7 - 7  Германија Репорт
19:40 Јужна Африка ЈАР 1 - 12  Канада Репорт
24 јули 2009
13:30 Јужна Африка ЈАР 5 - 15  Унгарија Репорт
17:00  Канада 5 - 4  Германија Репорт
Квалификувани за четвртфинале
Квалификувани за осминафинале
Ќе играат за места од 13-16
Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 Хрватска 3 3 0 0 37 12 +25 6
 Црна Гора 3 2 0 1 38 20 +18 4
Народна Република Кина НР Кина 3 1 0 2 18 34 -16 2
 Бразил 3 0 0 3 11 39 -27 0
20 јули 2009
12:10  Црна Гора 14 – 4 Народна Република Кина НР Кина Репорт
13:30  Хрватска 11 – 2  Бразил Репорт
22 јули 2009
9:30  Бразил 5 – 9 Народна Република Кина НР Кина Репорт
10:50  Црна Гора 5 – 11  Хрватска Репорт
24 јули 2009
18:20  Црна Гора 19 - 5  Бразил Репорт
19:40  Хрватска 15 - 5 Народна Република Кина НР Кина Репорт
Квалификувани за четвртфинале
Квалификувани за осминафинале
Ќе играат за места од 13-16
Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 Шпанија 3 3 0 0 35 25 +10 6
 Србија 3 1 1 1 37 22 +15 3
Австралија Австралија 3 1 1 1 32 28 +4 3
 Казахстан 3 0 0 3 15 45 -30 0
20 јули 2009
17:00  Казахстан 7 – 14 Австралија Австралија Репорт
18:20  Србија 9 - 11  Шпанија

Репорт

22 јули 2009
12:10  Шпанија 13 - 10 Австралија Австралија Репорт
13:30  Казахстан 3 - 20  Србија Репорт
24 јули 2009
9:30  Казахстан 5 - 11  Шпанија Репорт
10:50  Србија 8 - 8 Австралија Австралија Репорт
Квалификувани за четвртфинале
Квалификувани за осминафинале
Ќе играат за места од 13-16
Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 САД 3 3 0 0 29 19 +10 6
 Романија 3 2 0 1 17 16 +1 4
 Италија 3 1 0 2 25 20 +5 2
Македонија Македонија 3 0 0 3 15 31 -16 0
20 јули 2009
19:40 Македонија Македонија 4 - 6  Романија Репорт Архивирано на 2 август 2009 г.
21:00  САД 9 - 8  Италија

Репорт

22 јули 2009
17:00  САД 13 - 6 Македонија Македонија Report
21:00  Романија 6 - 5  Италија Репорт
24 јули 2009
12:10  САД 7 - 5  Романија Репорт
21:00 Македонија Македонија 5 - 12  Италија Репорт Архивирано на 2 август 2009 г.

Елиминациона рунда

[уреди | уреди извор]

Финалиња

[уреди | уреди извор]
Плеј оф Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
    28 јули 2009 - 14:00        
26 јули 2009 - 16:50
   Унгарија   9
   Србија   7 30 јули 2009 - 16:50
     Србија   10  
   Италија   5      Србија   12
  28 јули 2009 - 15:20
26 јули 2009 - 21:00      Хрватска   11  
   Хрватска   7
  Австралија Австралија   5 1 август 2009 - 21:00
     Романија   5  
   Романија   7      Србија (пен)   14
  28 јули 2009 - 16:40
26 јули 2009 - 11:40      Шпанија   13
   Шпанија   11
   Канада   9 30 јули 2009 - 21:00
     Канада   4  
  Народна Република Кина НР Кина   5      Шпанија   7 3то/4то Place
  28 јули 2009 - 21:00
26 јули 2009 - 15:30      САД   6   1 август 2009 - 16:00
   САД   8
   Германија   9    Хрватска   8
     Германија   5  
   Црна Гора   8      САД   6
26 јули 2009
11:40
Репорт  Канада 9–5 Народна Република Кина НР Кина
Посетеност: 400
Судии:
Чирич (СРБ), Флахив (АУС)
Резултат по четвртини: 2-1, 2-0, 3-2, 2-2
Фелтхам 3 Голови Ју, Ванг 2

26 јули 2009
15:30
Репорт  Германија 9–8  Црна Гора
Посетеност: 1.200
Судии:
Кизсели (УНГ), Гомес (ИТА)
Резултат по четвртини: 3-3, 1-2, 2-2, 2-1 . Продолженија: 1-0
Савич 3 Голови ЈАнкович, Злокович 2

26 јули 2009
16:50
Репорт Австралија Австралија 5–7  Романија
Посетеност: 1.000
Судии:
Борел (ШПА), Маргета (СЛО)
Резултат по четвртини: 1-2, 1-1, 1-2, 2-2
Кембел, Велан 2 Голови Раду, Диацону 2

26 јули 2009
21:00
Репорт  Србија 7–5  Италија
Резултат по четвртини: 1-1, 3-2, 2-1, 1-1
Удовичич 2 Голови Калкатера 3

Четвртфинале

[уреди | уреди извор]
28 јули 2009
14:00
Репорт  Унгарија 9–10  Србија
Посетеност: 2.000
Судии:
Гомес (ИТА), Борељ (ШПА)
Резултат по четвртини: 2-4, 1-1, 4-2, 1-1 . Продолженија: 1-1, 0-1
Кис 3 Голови Удович, Прљанович 3

28 јули 2009
16:40
Репорт  Хрватска 7–5  Романија
Посетеност: 1.000
Судии:
Трукот (КАН), Садеков (РУС)
Резултат по четвртини: 2-0, 1-1, 2-1, 2-3
Бурич, Бошкович 2 Голови Раду 3

28 јули 2009
21:00
Репорт  Шпанија 11–4  Канада
Посетеност: 2.000
Судии:
Бргуљан (ЦГО), Флахив (АУС)
Резултат по четвртини: 1-2, 1-2, 6-0, 3-0
Гарсија 3 Голови четири играчи 1

28 јули 2009
21:00
Репорт  САД 8–5  Германија
Посетеност: 1.000
Судии:
Маргета(СЛО), Перич (ХРВ)
Резултат по четвртини: 1-2, 1-0, 5-1, 1-2
осум играчи 1 Голови Политце 2

Полуфинале

[уреди | уреди извор]
28 јули 2009
16:50
Репорт  Србија 12–11  Хрватска
Посетеност: 2.500
Судии:
Гомес (ИТА), Кизсели (УНГ)
Резултат по четвртини: 4-3, 3-3, 3-3, 2-2
Филипович 4 Голови Бошкович 3

30 јули 2009
21:00
Репорт  Шпанија 7–6  САД
Посетеност: 3.000
Судии:
Маргета (СЛО), Бргуљан (ЦГО)
Резултат по четвртини: 1-2, 3-2, 1-1, 2-1
Молина 3 Голови Пауерс 2

3то место

[уреди | уреди извор]
1 август 2009
16:50
Репорт  Хрватска 8–5  САД
Посетеност: 2.000
Судии:
Борељ (ШПА), Флахив (АУС)
Резултат по четвртини: 2-3, 1-1, 2-0, 3-2
Барач, Обрадович 2 Голови Азеведо 2

1то место

[уреди | уреди извор]
1 август 2009
21:00
Репорт  Србија 14–13  Шпанија
Посетеност: 5.400
Судии:
Маргета (СЛО), Коганов (АЗЕ)
Резултат по четвртини: 3-2, 0-0, 1-2, 2-2 . Продолженија: 1-1, 0-0; Пенали: 7-6
Барач, Обрадович 2 Голови Азеведо 2

5то-8мо место

[уреди | уреди извор]
  5то-8мо место 5то/6то место
             
30 јули 2009 - 11:40
   Унгарија 13  
   Романија 8  
 
1 август 2009 - 10:40
       Унгарија 9
     Германија 6
 
 
7мо/8мо место
30 јули 2009 - 15:30 1 август 2009 - 09:00
   Канада 5    Романија   9
   Германија 9      Канада   6

Полуфинале 5то-8мо место

[уреди | уреди извор]
30 јули 2009
11:40
Репорт  Унгарија 13–8  Романија
Посетеност: 800
Судии:
Борељ (ТУР), Садеков (РУС)
Резултат по четвртини: 3-1, 3-3, 4-2, 3-2
Кис 3 Голови осум играчи 1

30 јули 2009
15:30
Репорт  Канада 5–9  Германија
Посетеност: 800
Судии:
Тугал (ТУР), Коганов (АЗЕ)
Резултат по четвртини: 0-2, 1-1, 1-3, 3-3
Бојд, Дигл 2 Голови Политце 4

7мо место

[уреди | уреди извор]
1 август 2009
09:00
Репорт  Романија 9–6  Канада
Посетеност: 400
Судии:
Чирич (СРБ), Римнит (ХОЛ)
Резултат по четвртини: 2-1, 1-1, 3-3, 3-1
три играчи 2 Голови Мат, Грахамс 2

5то место

[уреди | уреди извор]
1 август 2009
10:40
Репорт  Унгарија 9–6  Германија
Посетеност: 600
Судии:
Перич (ХРВ), Ставропопулус (ГРЧ)
Резултат по четвртини: 4-1, 1-0, 3-1, 1-4
Хоснански 3 Голови Полице 3

9то-12то место

[уреди | уреди извор]
  9то-12то место 9то/10то место
             
28 јули 2009 - 11:20
  Народна Република Кина НР Кина 5  
   Црна Гора 13  
 
30 јули 2009 - 10:20
       Црна Гора 8
    Австралија Австралија 7
 
 
11то/12то место
28 јули 2009 - 12:40 30 јули 2009 - 09:00
   Италија 6   Народна Република Кина НР Кина   7
  Австралија Австралија 8      Италија   14

Полуфинале 9то-12то место

[уреди | уреди извор]
28 јули 2009
11:20
Репорт Народна Република Кина НР Кина 5–13  Црна Гора
Посетеност: 500
Судии:
Гафури (ИРН), Дамчевски (МКД)
Резултат по четвртини: 1-2, 0-2, 2-5, 3-4
Лијун 4 Голови Гојкович 3

28 јули 2009
12:40
Репорт  Италија 6–8 Австралија Австралија
Посетеност: 600
Судии:
Чирич (СРБ), Спигел (ГЕР)
Резултат по четвртини: 2-2, 1-1, 2-3, 1-2
Калкатера 3 Голови Кембел 3

11то место

[уреди | уреди извор]
30 јули 2009
09:00
Репорт Народна Република Кина НР Кина 7–16  Италија

11то место

[уреди | уреди извор]
30 јули 2009
10:20
Репорт  Црна Гора 8–7 Австралија Австралија

13то-16то место

[уреди | уреди извор]
  13то-16то место 13то/14то место
             
26 јули 2009 - 09:00
  Јужна Африка ЈАР 7  
   Бразил 8  
 
28 јули 2009 - 10:00
       Бразил (пен.) 16
    Македонија Македонија 15
 
 
15то/16то место
26 јули 2009 - 10:20 28 јули 2009 - 08:40
   Казахстан 4   Јужна Африка ЈАР   6
  Македонија Македонија 11      Казахстан   5

Полуфинале 13то-16то место

[уреди | уреди извор]
26 јули 2009
9:00
Репорт Јужна Африка ЈАР 7–8  Бразил
Посетеност: 150
Судии:
Роцарт (САД), Балфанбаев (КАЗ)
Резултат по четвртини: 3-3, 1-2, 2-2, 1-1
Ле Рукс, Бел 2 Голови Силва, Франко 2

25 јули 2009
10:20
Репорт  Казахстан 4–11 Македонија Македонија
Посетеност: 250
Судии:
Шпигел (ГЕР), Мерненко (УЗБ)
Резултат по четвртини: 1-3, 2-4, 0-1, 1-3
Андреев 2 Голови Крстич 5

15то место

[уреди | уреди извор]
28 јули 2009
08:40
Репорт  Казахстан 5–6 Јужна Африка ЈАР
Посетеност: 200
Судии:
Вајнерот (ШВА), Коганов (КАЗ)
Резултат по четвртини: 1-2, 3-1, 2-1, 0-1
Браун, Вудс 2 Голови Гајдуков, Горовој 2

13то место

[уреди | уреди извор]
28 јули 2009
10:00
Репорт  Бразил 16–15 Македонија Македонија
Посетеност: 150
Судии:
Монкер (ЕГИ), Пинкер (ЈАФ)
Резултат по четвртини: 0-2, 6-2, 3-4, 2-3 . Продолженија: 1-0, 0-1; Пенали: 4-3
Ф. Франко, М. Франко 4 Голови Крстич 4

Конечен пласман

[уреди | уреди извор]

МЕСТО ТИМ
 Златен  Србија[2]
 Сребрен  Шпанија
 Бронзен  Хрватска
4.  САД
5.  Унгарија
6.  Германија
7.  Романија
8.  Канада
9.  Црна Гора
10. Австралија Австралија
11.  Италија
12. Народна Република Кина НР Кина
13.  Бразил
14. Македонија Македонија
15. Јужна Африка ЈАР
16.  Казахстан

 Победник на 2009 СП во ватерполо 

Србија
1. титула

Репрезентативци
Слободан Соро, Марко Аврамовиќ, Живко Гоциќ, Вања Удовичиќ, Славко Гак, Душко Пиљетовиќ, Слободан Никиќ, Милан Алексиќ, Никола Разен, Филип Филиповиќ, Андија Прљановиќ, Стефан Митровиќ и Гојко Пиљетовиќ. Селектор: Дејан Удовичиќ.

Поединечни награди

[уреди | уреди извор]
 • Највреден играч
 • Најдобар голман
 • Topscorer
 • Филип Филиповиќ  Србија — 18 гола

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]