Ватерполо на светското првенство во водени спортови 2009 - турнир во женска конкуренција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светско првенство
во водени спортови 2009

Италија Рим, Италија
Скокови во вода
Индивидуално
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирано
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Индивидуално мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Штафета краул
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Штафета мешано
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Соло техничко слободно
Дует техничко слободно
Тим техничко слободно
комбинирано
Ватерполо
мажи    •   жени

Женскиот Ватер поло турнир на светското првенство во водени спортови 2009 во Рим ќе се одржи од 19 јули до 31 јули[1][2].

Тимови[уреди | уреди извор]

Африка Америка Азија Европа Океанија
Јужна Африка ЈАР  Бразил
 Канада
 САД
Народна Република Кина НР Кина
 Казахстан
 Узбекистан
 Германија
 Грција
 Унгарија
 Италија
 Холандија
 Русија
 Шпанија
Австралија Австралија
Нов Зеланд Нов Зеланд

Прелиминарна рунда[уреди | уреди извор]

Сите времиња се во (UTC+2)

Тај-бреј критериум[уреди | уреди извор]

Ако два тима имаат еднаков број на бодови, ќе се употреби следниот начин на рангирање:

 1. Тимот што победил на меѓусебниот натпревар ќе биде рангиран повисоко.
 2. Доколку натпреварот бил нерешен ќе се споредат натпреварите против највисоко рангираниот тим од останатите тимови во групата.
  1. Прво се споредува гол разликата, а доколку и понатаму е изедначено и постигнатите голови.
 3. Ако и понатаму е се еднакво се споредуваат гол разликите, а ако и тоа е исто постигнатите голови.
 4. Доколку и понатаму е исто тогаш ќе се споредат натпреварите против следниот највисоко рангиран тим од останатите тимови во групата.
 5. Доколку и понатаму е се еднакво ќе се изведуваат пенали, тимовите треба да номинираат 5 играчи кои ќе ги изведуваат и еден голман, доколку по 5те изведени пенали резултатот е ист ќе се игра сè додека еден не направи грешка, а другиот да не ја повтори. Доколку тимовите играат во последното коло пеналите ќе се изведуваат тогаш, а ако не на некое определено време.

Доколку има од два вакви случаи првин се решава оној кој е за повисоко место.

Ако три или повеќе тима имаат еднаков број на бодови, ќе се употреби следниот начин на рангирање:

 1. Резултатите помеѓу тие тимови ќе одредат кој ќе биде повисоко рангиран.
 2. Доколку со ова се добијат само два изедначи тима тогаш ќе се употреби горе споменатиот критериум:
  1. Првин споредбата ќе се прва според бодови, па според гол разликата, па според дадените голови
  2. Доколку и понатаму е изедначено ќе се споредат натпреварите против највисоко рангираниот тим од останатите тимови во групата.
   1. Прво се споредува гол разликата, а доколку и понатаму е изедначено и постигнатите голови.
  3. Доколку и понатаму е исто тогаш ќе се споредат натпреварите против следниот највисоко рангиран тим од останатите тимови во групата.
  4. Доколку и понатаму е се еднакво ќе се изведуваат пенали, тимовите треба да номинираат 5 играчи кои ќе ги изведуваат и еден голман, доколку по 5те изведени пенали резултатот е ист ќе се игра сè додека еден не направи грешка, а другиот да не ја повтори. Доколку тимовите играат во последното коло пеналите ќе се изведуваат тогаш, а ако не на некое определено време.

Извор: „Тај-бреј критериум“. ФИНА. Посетено на 2009-07-22.[мртва врска]

Група А[уреди | уреди извор]

Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 Унгарија 3 3 0 0 36 17 +19 6
 Италија 3 2 0 1 36 21 +15 4
Народна Република Кина НР Кина 3 1 0 2 45 31 +14 2
 Узбекистан 3 0 0 3 14 66 -52 0
19 јули 2009
9:30 Народна Република Кина НР Кина 7 – 10  Унгарија Репорт
19:00  Узбекистан 3 – 20  Италија Репорт
21 јули 2009
19:40  Узбекистан 6 - 28 Народна Република Кина НР Кина Репорт
21:00  Унгарија 8 - 5  Италија Репорт
23 јули 2009
17:00  Узбекистан 5 - 18  Унгарија Репорт
21:00 Народна Република Кина НР Кина 10 - 11  Италија Репорт

Група Б[уреди | уреди извор]

Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 Русија 3 3 0 0 48 23 +25 4
 САД 3 2 0 1 41 25 +16 4
 Грција 3 1 0 1 29 32 -3 2
 Казахстан 3 0 0 3 16 54 -38 0
19 јули 2009
10:50  Русија 14 – 9  Грција Репорт
12:10  САД 19 – 6  Казахстан Репорт
21 јули 2009
9:50  Казахстан 6 – 12  Грција Репорт
10:50  Русија 11 – 10  САД Репорт
23 јули 2009
18:20  Русија 23 - 4  Казахстан Репорт
19:40  САД 12 - 8  Грција Репорт

Група Ц[уреди | уреди извор]

Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
Австралија Австралија 3 2 1 0 43 12 +31 5
 Канада 3 2 1 0 38 17 +21 5
Нов Зеланд Нов Зеланд 3 1 0 2 22 31 +9 2
Јужна Африка ЈАР 3 0 0 3 16 57 -31 0
19 јули 2009
13:30 Нов Зеланд Нов Зеланд 14 – 9 Јужна Африка ЈАР Репорт
15:00  Канада 6 – 6 Австралија Австралија Репорт
21 јули 2009
12:10 Австралија Австралија 23 – 2 Јужна Африка ЈАР Репорт
13:30 Нов Зеланд Нов Зеланд 6 – 12  Канада Репорт
23 јули 2009
9:30 Нов Зеланд Нов Зеланд 4 - 14 Австралија Австралија Репорт
10:50  Канада 20 - 5 Јужна Африка ЈАР Репорт

Група Д[уреди | уреди извор]

Тим Нат. Поб. Нер. Заг. Дад. При. Раз. Пое.
 Шпанија 3 2 1 0 44 33 +11 5
 Холандија 3 2 1 0 34 28 +6 5
 Германија 3 0 1 2 30 37 -7 1
 Бразил 2 0 1 1 25 35 -10 1
19 јули 2009
16:20  Германија 12 – 17  Шпанија Репорт
17:40  Бразил 7 – 11  Холандија Репорт
21 јули 2009
16:20  Холандија 15 – 15  Шпанија Репорт
17:40  Германија 12 – 12  Бразил Репорт
23 јули 2009
12:10  Германија 6 - 8  Холандија Репорт
13:30  Бразил 6 - 12  Шпанија Репорт

Елиминациона рунда[уреди | уреди извор]

Финалиња[уреди | уреди извор]

Плеј оф Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
    27 јули 2009 - 14:00        
25 јули 2009 - 16:50
   Унгарија   7
   Канада   13 29 јули 2009 - 16:50
     Канада   9  
   Германија   7      Канада   8
  27 јули 2009 - 15:20
25 јули 2009 - 21:00      Русија   7  
   Русија   9
  Нов Зеланд Нов Зеланд   7 31 јули 2009 - 21:00
     Холандија   7  
   Холандија   9      Канада   6
  27 јули 2009 - 16:40
25 јули 2009 - 11:40      САД   7
  Австралија Австралија   3
   Италија   9 29 јули 2009 - 21:00
     Грција   4  
   Грција   10      Грција   7 3то/4то Place
  27 јули 2009 - 21:00
25 јули 2009 - 15:30      САД   8   31 јули 2009 - 16:00
   Шпанија   6
  Народна Република Кина НР Кина   9    Русија   10
     САД   9  
   САД   12      Грција   9

Плеј оф[уреди | уреди извор]

25 јули 2009
11:40
Репорт Народна Република Кина НР Кина 9–12  САД
Посетеност: 350
Судии:
Гомез (ШПА), Кизсели (УНГ)
Резултат по четвртини: 2-4, 3-3, 2-3, 2-2
Гао 5 Голови Петри, Рулон 3

25 јули 2009
15:30
Репорт  Канада 13–7  Германија
Посетеност: 500
Судии:
Флахиве (АУС), Балфанбаев (КАЗ)
Резултат по четвртини: 4-1, 4-2, 3-2, 2-2
Пираулт 4 Голови Диролф, Венгст 2

25 јули 2009
16:50
Репорт Нов Зеланд Нов Зеланд 7–9  Холандија
Посетеност: 500
Судии:
Бргуљан (ЦГО) Пинкер (ЈАФ)
Резултат по четвртини: 2-1, 0-2, 4-2, 1-4
Масон, Смит 2 Голови Кабут 3

25 јули 2009
21:00
Репорт  Италија 9–10  Грција
Посетеност: 3.000
Судии:
Коганов (КАЗ), Борељ (ШПА)
Резултат по четвртини: 4-4, 2-1, 2-3, 0-1
четири играчи 2 Голови Антонаку 3

http://mk.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/button_hr.png Архивирано на 11 јуни 2009 г.

Четврт-финале[уреди | уреди извор]

27 јули 2009
14:00
Репорт  Унгарија 7–9  Канада
Посетеност: 500
Судии:
Маргета (СЛО), Патељи (БРА)
Резултат по четвртини: 2-2, 2-2, 1-3, 2-2
Шуц, Дравуч 2 Голови Пиролт 3

27 јули 2009
15:20
Репорт  Русија 9–7  Холандија
Посетеност: 600
Судии:
Коганов (КАЗ), Вајнерот (ШВА)
Резултат по четвртини: 2-1, 2-2, 3-1, 2-3
три играчи 2 Голови ван Белкум 3

27 јули 2009
16:40
Репорт Австралија Австралија 3–4  Грција
Посетеност: 500
Судии:
Перич (ХРВ), Маташе (РОМ)
Резултат по четвртини: 1-2, 0-1, 1-0, 1-1
Гинтер 3 Голови Геролимоу 4

27 јули 2009
21:00
Репорт  Шпанија 6–9  САД
Посетеност: 1.000
Судии:
Балфанбајеф (КАЗ), Бргујан (ЦГО)
Резултат по четвртини: 3-2, 0-3, 1-2, 2-2
Гил, Гарсија 2 Голови Хејс 3

Полуфинале[уреди | уреди извор]

29 јули 2009
16:50
Репорт  Канада '8–7  Русија
Посетеност: 600
Судии:
Кизсели (УНГ), Тулга (ТУН)
Резултат по четвртини: 3-1, 1-1, 1-3, 3-2
Цикос 3 Голови Иванова 2

29 јули 2009
21:00
Репорт  Грција 7–8  САД
Посетеност: 1.900
Судии:
Патели (БРА) Борељ (ШПА)
Резултат по четвртини: 2-3, 1-2, 2-1, 2-2
Асимаки 3 Голови Виндс 5

3то место[уреди | уреди извор]

31 јули 2009
16:50
Репорт  Русија 10–9  Грција
Посетеност: 800
Судии:
Венгенрот (ШВА) Роларт (САД)
Резултат по четвртини: 3-2, 2-2, 2-4, 3-1
Прокофиева 3 Голови Асилаки, Геролиму 3

1во место[уреди | уреди извор]

31 јули 2009
21:00
Репорт  Канада 6–7  САД
Посетеност: 3.000
Судии:
Балфанбаев(КАЗ) Тугла (ТУР)
Резултат по четвртини: 2-1, 2-4, 1-0, 1-2
Цикош 4 Голови Рулон 2

5то-8мо место[уреди | уреди извор]

  5то-8мо место 5то/6то место
             
29 јули 2009 - 11:40
   Унгарија 9  
   Холандија 10  
 
31 јули 2009 - 10:40
       Холандија 12
    Австралија Австралија 11
 
 
7мо/8мо место
29 јули 2009 - 15:30 31 јули 2009 - 09:00
  Австралија Австралија 7    Унгарија  13
   Шпанија 6      Шпанија   6

Полуфинале 5то-8мо место[уреди | уреди извор]

29 јули 2009
11:40
Репорт  Унгарија 9–10  Холандија
Посетеност: 300
Судии:
Роцарт (САД), Старопопулус (ГРЦ)
Резултат по четвртини: 1-3, 1-2, 5-1, 2-4
три играчи 2 Голови Кабут 3

29 јули 2009
15:30
Репорт Австралија Австралија 7–6  Шпанија
Посетеност: 700
Судии:
Шпигел (ГЕР), Балфанбаеф (КАЗ)
Резултат по четвртини: 3-0, 2-2, 1-2, 1-2
Муран 2 Голови Лопес-Ескрибано, Лопес 2

7мо место[уреди | уреди извор]

31 јули 2009
09:00
Репорт  Унгарија 11–6  Шпанија
Посетеност: 250
Судии:
Фрахив (АУС), Шеивеи (КИН)
Резултат по четвртини: 4-3, 3-1, 3-1, 1-1
Дравуц 4 Голови Пареха 2

5то место[уреди | уреди извор]

31 јули 2009
10:40
Репорт  Холандија 12–11 Австралија Австралија
Посетеност: 250
Судии:
Шпигел (ГЕР), Чирич (СРБ)
Резултат по четвртини: 3-3, 3-3, 2-3, 2-4
Кабут 4 Голови Нокс 4

9то-12то место[уреди | уреди извор]

  9то-12то место 9то/10то место
             
27 јули 2009 - 11:20
   Италија 9  
  Народна Република Кина НР Кина 5  
 
29 јули 2009 - 10:20
       Италија 12
     Германија 3
 
 
11то/12то место
27 јули 2009 - 12:40 29 јули 2009 - 09:00
   Германија 8   Народна Република Кина НР Кина   16
  Нов Зеланд Нов Зеланд 7     Нов Зеланд Нов Зеланд   9

Полуфинале 9то-12то место[уреди | уреди извор]

27 јули 2009
11:20
Репорт  Италија 9–5 Народна Република Кина НР Кина
Посетеност: 500
Судии:
Тускот (КАН); Рочарт (САД)
Резултат по четвртини: 1-2, 4-1, 0-0, 4-2
ди Марио 4 Голови Хуанхуан 2

27 јули 2009
12:40
Репорт  Германија 8–7 Нов Зеланд Нов Зеланд
Посетеност: 500
Судии:
Садеков (РУС), Гафури(ИРН)
Резултат по четвртини: 2-3, 1-2, 1-0, 4-2
Золнер 3 Голови Худсон 3

11то место[уреди | уреди извор]

27 јули 2009
09:00
Репорт Народна Република Кина НР Кина 16–9 Нов Зеланд Нов Зеланд
Посетеност: 100
Судии:
Пинкер (ЈАФ), Марненко (УЗБ)
Резултат по четвртини: 4-2, 5-2, 2-2, 5-3
Сун 5 Голови Хадсон 3

9то место[уреди | уреди извор]

27 јули 2009
10:20
Репорт  Италија 12–3  Германија
Резултат по четвртини: 3-1, 2-1, 3-1, 4-0
Бјакони 4 Голови три играчи 1

13то-16то место[уреди | уреди извор]

  13то-16то место 13то/14то место
             
25 јули 2009 - 09:00
   Узбекистан 4  
   Казахстан 16  
 
27 јули 2009 - 10:00
       Казахстан 8
     Бразил (пен.) 11
 
 
15то/16то место
25 јули 2009 - 10:20 27 јули 2009 - 08:40
  Јужна Африка ЈАР 2    Узбекистан   16
   Бразил 16     Јужна Африка ЈАР   9

Полуфинале 13то-16то место[уреди | уреди извор]

25 јули 2009
9:00
Репорт  Узбекистан 4–16  Казахстан
Посетеност: 150
Судии:
Монер (ЕГИ), Дамчевски (МКД)
Резултат по четвртини: 0-5, 1-4, 1-3, 2-4
Городчанина 2 Голови Акилбајева 5

25 јули 2009
10:20
Репорт Јужна Африка ЈАР 2–16  Бразил
Посетеност: 250
Судии:
Гафури (ИРК), Најтс (НЗЛ)
Резултат по четвртини: 1-7, 0-2, 1-3, 0-4
Харис 2 Голови Педроса 6

15то место[уреди | уреди извор]

27 јули 2009
08:40
Репорт  Узбекистан 16–9 Јужна Африка ЈАР
Посетеност: 50
Судии:
Римнит (ХОЛ), Најтс (НЗЛ)
Резултат по четвртини: 4-4, 5-1, 2-2, 5-2
Халикова 5 Голови три играчи 3

13то место[уреди | уреди извор]

27 јули 2009
10:00
Репорт  Казахстан 8–11  Бразил
Посетеност: 200
Судии:
Дамчевски (МАК), Шив (КИН)
Резултат по четвртини: 2-1, 0-2, 3-2, 1-1 . Продолженија: 0-0, 1-1; Пенали: 1-4
Рибачек 2 Голови Фернандес, Канети 3

Финален распоред[уреди | уреди извор]

МЕСТО ТИМ
 Златен  САД
 Сребрен  Канада
 Бронзен  Русија
4.  Грција
5.  Холандија
6. Австралија Австралија
7.  Унгарија
8.  Шпанија
9.  Италија
10.  Германија
11. Народна Република Кина НР Кина
12. Нов Зеланд Нов Зеланд
13.  Бразил
14.  Казахстан
15.  Узбекистан
16. Јужна Африка ЈАР

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Water Polo 2009 World Championships: Women's tournament summary“ (PDF). SportResult.com. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-07-08.
 2. Предлошка:Cite HistoFINA wp