Прејди на содржината

Ватерполо на Летните олимписки игри 2016 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ватерполо на ЛОИ 2016
(мажи)
Податоци за турнирот
Домаќини Бразил
Датуми6–20 август
Екипи12 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Првак Србија (1 титула)
Второпласиран Хрватска
Третопласиран Италија
Четвртопласиран Црна Гора
Статистикa за турнирот
Натпревари42
Дадени голови704 (16.76 по натпр.)
Најдобар стрелецСрбија Филип Филиповиќ
Шпанија Гилермо Молина
(19 goals)
Ватерполо на Летните олимписки игри 2016 (мажи)
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Ватерполото на Летните олимписки игри 2016 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Бара да Тижука, Бразил. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации[1].

Квалификации[уреди | уреди извор]

Квалификации Датум Домаќин Места Земја
Земја-домаќин 2 октомври 2009 Данска Копенхаген 1  Бразил
Светска лига воватерполо 2015 23-28 јуни 2015 Италија Бергамо 1  Србија
Панамерикански игри 2015 7-15 јули 2015 Канада Торонто 1  САД
Светско првенство во водени спортови 2015 27 јули - 8 август 2015 Русија Казан 2  Хрватска
 Грција
Континентален избор на Океанија[2] 19 октомври 2015 Австралија Перт 1  Австралија
Азиско првенство 2015 16–20 декември 2015 Кина Фошан 1  Јапонија
Европско првенство во ватерполо 2016 10–23 јануари 2016 Србија Белград 1  Црна Гора
Светски квалификациски турнир 3–10 април 2016 Италија Трст 4  Унгарија
 Италија
 Шпанија
 Франција
Вкупно 12

Групи[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

6 август 2016.  Србија 13 – 13  Унгарија Марија Ленк
Судии:
Адријан Александреску (РОМ), Радослав Коризна (ПОЛ)
Голови по четвртина: 3 - 5, 3 - 4, 3 - 2, 4 - 2

6 август 2016.  Грција 8 – 7  Јапонија Марија Ленк
Судии:
Сергеј Наумов (РУС), Станко Ивановски (ЦГ)
Голови по четвртина: 2-2, 2-1, 0- 4, 4-0

6 август 2016.  Бразил 8 – 7  Австралија Марија Ленк
Судии:
Филипо Гомес (ИТА), Франческ Бух (ШПА)
Голови по четвртина: 3-2, 2-1, 2-2, 1-2

8 август  Србија 9 – 9  Грција Марија Ленк
Судии:
Марк Коганов (АЗЕ), Жозеф Пеља (САД)
Голови по четвртина: 1-2, 0-2, 4-3, 4-2

8 август  Унгарија 9 – 9  Австралија Марија Ленк
Судии:
Борис Маргета (СЛО), Филипо Гомес (ИТА)
Голови по четвртина: 4-3, 2-2, 1-3, 2-1

8 август  Јапонија 8 – 16  Бразил Марија Ленк
Судии:
Ненад Периш (ХРВ), Франчес Бух (ШПА)
Голови по четвртина: 2-5, 1-3, 4-4, 1-4

10 август  Австралија 8 – 6  Јапонија Марија Ленк
Судии:
Франчес Бух (ШПА), Жозеф Пеља (САД)
Голови по четвртина: 1-2, 2-1, 3-2, 2-1

10 август  Грција 8 – 8  Унгарија Марија Ленк
Судии:
Ненад Периш (ХРВ), Марк Коганов (АЗЕ)
Голови по четвртина: 1-2, 1-1, 4-2, 2-3

10 август  Бразил 6 – 5  Србија Марија Ленк
Судии:
Бенџамин Мерсие (ФРА), Ни Ши Веј (КИН)
Голови по четвртина: 0-2, 3-1, 2-0, 1-2

12 август  Унгарија 17 – 7  Јапонија Марија Ленк
Судии:
Станко Ивановски (МАК), Масуд Ризвани (ИРН)
Голови по четвртина: 5-1, 6-2, 2-2, 4-2

12 август  Грција 9 – 4  Бразил Марија Ленк
Судии:
Борис Маргате (СЛО), Сергеј Наумов (РУС)
Голови по четвртина: 3-1, 1-1, 3-2, 2-0

12 август  Србија 10 – 8  Австралија Марија Ленк
Судии:
Адријан Александреску (РУМ), Франчес Бух (ШПА)
Голови по четвртина: 2-2, 2-3, 2-1, 4-2

14 август  Австралија 12 – 7  Грција Марија Ленк
Судии:
Филипо Гомес (ИТА), Жозеф Пеља (САД)
Голови по четвртина: 5-3, 5-1, 0-1, 2-2

14 август  Србија 128  Јапонија Марија Ленк
Судии:
Ненад Периш (ХРВ), Бенџамин Мерсије (ФРА)
Голови по четвртина: 2-5, 3-0, 4-2, 3-1

14 август  Бразил 6 – 10  Унгарија Марија Ленк
Судии:
Франчес Бух (ШПА), Станко Ивановски (ЦГ)
Голови по четвртина: 0-3, 1-2, 3-3, 2-2
Земја Н П Н И ДГ ПГ РГ Бод
 Унгарија 5 2 3 0 57 43 +14 7
 Грција 5 2 2 1 41 40 +1 6
 Бразил 5 3 0 1 40 39 +1 6
 Србија 5 2 2 1 49 44 +5 6
 Австралија 5 2 1 2 44 40 +4 5
 Јапонија 5 0 0 5 36 61 -25 0

Група Б[уреди | уреди извор]

6 август 2016.  САД 5 – 7  Хрватска Марија Ленк
Судии:
Борис Маргета (СЛО), Данијел Флахив (АВС)
Голови по четвртина: 2 - 2, 1 - 1, 1 - 2, 1 - 2

6 август 2016.  Шпанија 8 – 9  Италија Марија Ленк
Судии:
Војин Путниковиќ (СРБ), Георгиос Ставридис (ГРЧ)
Голови по четвртина: 3-2, 2-1, 1- 2, 2-4

6 август 2016.  Франција 4 – 7  Црна Гора Марија Ленк
Судии:
Марк Коганов (АЗЕ), Петер Молнар (МАЂ)
Голови по четвртина: 0-2, 0-3, 1-0, 3-2

8 август  Италија 11 – 8  Франција Марија Ленк
Судии:
Радослав Коризна (ПОЛ), Сергеј Наумов (РУС)
Голови по четвртина: 4-3, 4-1, 1-2, 2-2

8 август  САД 9 – 10  Шпанија Марија Ленк
Судии:
Борис Маргета (СЛО), Филипо Гомес (ИТА)
Голови по четвртина: 2-4, 3-1, 2-3, 2-2

8 август  Хрватска 8 – 7  Црна Гора Марија Ленк
Судии:
Георгиос Ставридис (ГРЦ), Данијел Флахив (АВС)
Голови по четвртина: 2-2, 2-1, 1-2, 3-2

10 август  Франција 3 – 6  САД Марија Ленк
Судии:
Франчес Бух (ШПА), Жозеф Пеља (САД)
Голови по четвртина: 1-1, 0-4, 0-0, 2-1

10 август  Црна Гора 5 – 6  Италија Марија Ленк
Судии:
Петер Молнар (УНГ), Георгиос Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 1-2, 1-1, 0-1, 3-2

10 август  Шпанија 9 – 4  Хрватска Марија Ленк
Судии:
Борис Маргета (СЛО), Радослав Коризна (ПОЛ)
'Голови по четвртина: 2-0, 2-1, 1-2, 4-1

12 август  Хрватска 10 – 7  Италија Марија Ленк
Судии:
Марк Коганов (АЗЕ), Данијел Флахиве (АВС)
Голови по четвртина: 1-1, 4-3, 3-2, 2-1

12 август  САД 5 – 8  Црна Гора Марија Ленк
Судии:
Радослав Коризна (ПОЛ), Данијел Флахиве (АВС)
Голови по четвртина: 1-2, 0-0, 2-2, 2-4

12 август  Шпанија 10 – 4  Франција Марија Ленк
Судии:
Фабио Тофоли (БРА), Петер Молнар (УНГ)
Голови по четвртина: 3-1, 3-0, 1-1, 3-2

14 август  Црна Гора 9 – 9  Шпанија Марија Ленк
Судии:
Сергеј Наумов (РУС), Радослав Коризна (ПОЛ)
Голови по четвртина: 2-2, 3-2, 2-4, 2-1

14 август  САД 10 – 7  Италија Марија Ленк
Судии:
Борис Маргета (СЛО), Војин Путниковиќ (СРБ)
Голови по четвртина: 2-4, 3-2, 3-1, 2-0

14 август  Франција 9 – 8  Хрватска Марија Ленк
Судии:
Ни Ши Веи (КИН), Хатем Габер (ЕГИ)
Голови по четвртина: 3-2, 3-3, 2-1, 1-2
Земја Н П Н И ДГ ПГ РГ Бод
 Шпанија 5 3 1 1 46 35 +11 7
 Хрватска 5 3 0 2 37 37 0 6
 Италија 5 3 0 2 40 41 -1 6
 Црна Гора 5 2 1 2 36 32 +4 5
 САД 5 2 0 3 35 35 0 4
 Франција 5 0 0 4 28 42 -14 2

Последна фаза[уреди | уреди извор]

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
16 август - 11:00        
  Унгарија  9 (2)
18 август - 12:20
   Црна Гора  9 (4)  
  Црна Гора  8
16 август - 12:20
    Хрватска  12  
  Бразил  6
20 август - 13:00
  Хрватска  10  
  Хрватска  7
16 август - 15:10
    Србија  11
  Грција  5
18 август - 16:30
  Италија  9  
  Италија  8 Трето место
16 август - 16:30
    Србија  10  
  Србија  10   Црна Гора  10
  Шпанија  7     Италија  12
20 август - 17:50


Полуфинале од петто до осмо место


  Полуфинале Финале
             
18 август - 11:00
  Унгарија 13  
  Бразил 4  
 
20 август - 11:40
      Унгарија 12
    Грција 10


Трето место
18 август - 15:10 20 август - 16:30
  Грција 9   Бразил  8
  Шпанија 7     Шпанија  9

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
 Србија
 Хрватска
 Италија
4  Црна Гора
5  Унгарија
6  Грција
7  Шпанија
8  Бразил
9  Австралија
10  САД
11  Франција
12  Јапонија

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Rio 2016 – FINA Water Polo Qualification System“ (PDF). ФИНА. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-05-28. Посетено на 30 септември 2014.
  2. „Breakdown of anticipated athletes by sport“. Australian Olympic Committee. Архивирано од изворникот на 2016-04-08. Посетено на 19 January 2016.