Ватерполо на Летните олимписки игри 2000 (мажи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ватерполо на Летните олимписки игри 2000 (мажи)
Water polo pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Ватерполото на Летните олимписки игри 2000 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Сиднеј, Австралија. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил Унгарија, второто Русија и третото СР Југославија.

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примено погодоци Разлика Бодови
Русија 5 4 0 1 51 28 +23 9
Италија 5 4 0 1 43 32 +11 9
Шпанија 5 2 2 1 32 34 -2 5
Австралија 5 1 2 2 38 36 +2 4
Казахстан 5 1 3 1 41 46 -5 3
Словачка 5 0 5 0 30 59 -29 0

23 септември 2000
10:45
Словачка 8 – 11 Италија
Голови по четвртина: 0-3, 2-3, 3-2, 3-3

23 септември 2000
15:00
Казахстан 7 – 8 Шпанија
Голови по четвртина: 1-2, 3-2, 1-3, 2-1

23 септември 2000
17:30
Австралија 4 – 6 Русија
Голови по четвртина: 1-2, 0-1, 1-2, 2-1

24 септември 2000
10:45
Русија 7 – 7 Италија
Голови по четвртина: 2-1, 3-3, 2-1, 0-2

24 септември 2000
15:45
Шпанија 7 – 6 Словачка
Голови по четвртина: 1-3, 2-1, 2-2, 2-0

24 септември 2000
20:30
Австралија 11 – 11 Казахстан
Голови по четвртина: 2-4, 3-2, 4-3, 2-2

25 септември 2000
10:45
Италија 6 – 5 Шпанија
Голови по четвртина: 2-1, 1-2, 2-1, 1-1

25 септември 2000
15:45
Казахстан 7 – 9 Русија
Голови по четвртина: 1-1, 1-4, 2-2, 3-2

25 септември 2000
20:30
Словачка 6 – 11 Австралија
Голови по четвртина: 1-4, 1-3, 2-3, 2-1

26 септември 2000
10:45
Русија 8 – 5 Шпанија
Голови по четвртина: 4-3, 1-0, 1-1, 2-1

26 септември 2000
15:45
Казахстан 9 – 5 Словачка
Голови по четвртина: 4-0, 1-0, 1-2, 3-3

26 септември 2000
20:30
Австралија 5 – 6 Италија
Голови по четвртина: 1-0, 1-2, 3-2, 0-2

27 септември 2000
10:45
Словачка 5 – 21 Русија
Голови по четвртина: 1-7, 1-5, 1-6, 2-3

27 септември 2000
15:45
Италија 13 – 7 Казахстан
Голови по четвртина: 2-1, 2-1, 5-3, 4-2

27 септември 2000
20:30
Австралија 7 – 7 Шпанија
Голови по четвртина: 0-2, 2-1, 3-2, 2-2

Група B[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примено погодоци Разлика Бодови
Југославија 5 4 0 1 41 22 +19 9
Хрватска 5 4 0 1 42 30 +12 9
Унгарија 5 3 2 0 49 39 +10 6
САД 5 2 3 0 42 39 +3 4
Холандија 5 1 4 0 34 55 -21 2
Грција 5 0 5 0 22 45 -23 0

23 септември 2000
09:30
Грција 4 – 7 Унгарија
Голови по четвртина: 0-3, 1-2, 2-0, 1-2

23 септември 2000
12:00
Југославија 9 – 1 Холандија
Голови по четвртина: 3-0, 3-1, 2-0, 1-0

23 септември 2000
16:15
Хрватска 10 – 7 САД
Голови по четвртина: 3-1, 4-1, 1-2, 2-3

24 септември 2000
9:30
Унгарија 16 – 8 Холандија
Голови по четвртина: 5-3, 3-2, 3-2, 5-1

24 септември 2000
14:30
САД 5 – 8 Југославија
Голови по четвртина: 1-3, 2-2, 1-2, 1-1

24 септември 2000
19:15
Грција 5 – 9 Хрватска
Голови по четвртина: 2-3, 1-2, 1-1, 1-3

25 септември 2000
9:30
Холандија 8 – 12 САД
Голови по четвртина: 2-4, 3-3, 1-3, 2-2

25 септември 2000
14:30
Хрватска 8 – 7 Унгарија
Голови по четвртина: 2-3, 1-1, 3-1, 2-2

25 септември 2000
19:15
Југославија 10 – 3 Грција
Голови по четвртина: 4-2, 2-1, 3-0, 1-0

26 септември 2000
09:30
Унгарија 10 – 9 САД
Голови по четвртина: 3-1, 2-3, 3-4, 2-1

26 септември 2000
14:30
Грција 7 – 10 Холандија
Голови по четвртина: 2-3, 2-3, 1-2, 2-2

26 септември 2000
19:15
Хрватска 4 – 4 Југославија
Голови по четвртина: 1-2, 0-0, 2-1, 1-1

27 септември 2000
09:30
Југославија 10 – 9 Унгарија
Голови по четвртина: 3-3, 2-3, 3-2, 2-1

27 септември 2000
14:30
Холандија 7 – 11 Хрватска
Голови по четвртина: 1-1, 1-4, 3-3, 2-3

27 септември 2000
19:15
Грција 3 – 9 САД
Голови по четвртина: 0-2, 0-3, 0-2, 3-2

Последна фаза[уреди | уреди извор]

  Четвртфинале Полуфинале Злато
                           
  A1   Русија 11  
B4   САД 10  
  A1   Русија 8  
  A3   Шпанија 7  
B2   Хрватска 8
  A3   Шпанија 9  
    Gold medal icon.svg   Унгарија 13
  Silver medal icon.svg   Русија 6
  B1   Југославија 7  
A4   Австралија 3  
  B3   Унгарија 8 Трето место
  B1   Југославија 7  
A2   Италија 5 Bronze medal icon.svg   Југославија 8
  B3   Унгарија 8     Шпанија 3
  Класификација 5-6 место
             
  САД 9  
  Хрватска 8  
 
      Италија 10
    САД 8
7-8th place
  Италија 8   Хрватска   10
  Австралија 4     Австралија   8

9-12 место[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примено погодоци Разлика Бодови
Казахстан 3 2 0 1 23 18 +5 5
Грција 3 1 0 2 24 20 +4 4
Холандија 3 1 1 1 19 20 -1 3
Словачка 3 0 3 0 24 32 -8 0
29 септември 2000
09:30
Казахстан 6 – 6 Грција
Голови по четвртина: 0-3, 3-1, 1-2, 2-0

29 септември 2000
10:45
Словачка 8 – 9 Холандија
Голови по четвртина: 1-1, 2-2, 3-4, 2-2

30 септември 2000
10:00
Казахстан 11 – 8 Словачка
Голови по четвртина: 4-1, 3-1, 2-2, 2-4

30 септември 2000
11:15
Холандија 6 – 6 Грција
Голови по четвртина: 0-2, 2-1, 1-3, 3-0

1 октомври 2000
9:00
Словачка 8 – 12 Грција
Голови по четвртина: 2-3, 4-3, 1-1, 1-5

1 октомври 2000
10:15
Казахстан 6 – 4 Холандија
Голови по четвртина: 1-2, 2-0, 2-1, 1-1

Полуфинале[уреди | уреди извор]

29 септември 2000
14:30
Русија 11 – 10 САД
Голови по четвртина: 3-0, 2-4, 4-3, 2-3

29 септември 2000
15:45
Италија 5 – 8 Унгарија
Голови по четвртина: 0-2, 3-3, 2-2, 0-1

29 септември 2000
19:15
Шпанија 9 – 8 Хрватска
Голови по четвртина: 1-1, 3-1, 2-3, 3-3

29 септември 2000
20:30
Австралија 3 – 7 Југославија
Голови по четвртина: 1-2, 0-2, 1-2, 1-1

5-8 место[уреди | уреди извор]

30 септември 2000
19:00
САД 9 – 8 Хрватска
Голови по четвртина: 1-0, 2-2, 2-2, 2-3,1-1,1-0

30 септември 2000
20:15
Италија 8 – 4 Австралија
Голови по четвртина: 2-2, 2-2, 2-0, 2-0

Полуфинале[уреди | уреди извор]

30 септември 2000
14:30
Русија 8 – 7 Шпанија
Голови по четвртина: 3-3, 2-1, 1-1, 1-2, 0-0, 0-0, 1-0

30 септември 2000
15:45
Унгарија 8 – 7 Југославија
Голови по четвртина: 3-2, 2-3, 2-2, 1-0

7-8 место[уреди | уреди извор]

1 октомври 2000
11:30
Хрватска 10 – 8 Австралија
Голови по четвртина: 2-2, 2-2, 4-2, 2-2

5-6 место[уреди | уреди извор]

1 октомври 2000
12:45
САД 8 – 10 Италија
Голови по четвртина: 2-4, 1-3, 3-1, 2-2

Бронза[уреди | уреди извор]

1 октомври 2000
15:00
Шпанија 3 – 8 Југославија
Голови по четвртина: 1-2, 1-2, 1-2, 0-2

Злато[уреди | уреди извор]

1 октомври 2000
16:15
Русија 6 – 13 Унгарија
Голови по четвртина: 1-3, 1-5, 2-2, 2-3

Табела[уреди | уреди извор]

Место Екипа
Gold medal icon.svg Унгарија
Silver medal icon.svg Русија
Bronze medal icon.svg Југославија
4. Шпанија
5. Италија
6. САД
7. Хрватска
8. Австралија
9. Казахстан
10. Грција
11. Холандија
12. Словачка

Надворешни врски[уреди | уреди извор]