Василиј Зајцев (снајперист)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Василиј Григориевич Зајцев ( руски: Васи́лий Григо́рьевич За́йцев  ; 23 март 1915 – 15 декември 1991 година) бил руски снајперист за време на Втората светска војна .

Заицев стана прославена личност за време на војната, а подоцна и Херој на Советскиот Сојуз, и тој останува пофален за неговите вештини како снајперист. Неговиот живот и воена кариера беа тема на неколку книги и филмови: неговите подвизи, како што е опишано во книгата на Вилијам Крег од 1973 година , „Непријател пред портите: Битката за Сталинград“, послужи како приказна за филмот „Непријател пред портите“ од 2001 година, со Џуд . Закон што го прикажува Заицев. Тој е застапен и во историскиот роман на Дејвид Л. Робинс од 1999 година „Војна на стаорците“ .