Варизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Варизам е правец во литературата, ликовната уметност и музиката во 19.век многу близок до натурализмот; настојува да го прикаже животот во сите негови манифестации, макар колку и да се грди; основач и водач му е италијанскиот романописец Џовани Верга.

Луиџи Капуана, еден од главните претставници на варизмот во литературата и коавтор со Џовани Верга на манифестот за движењето.