Вардар (1932 – 1936)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вардар
Број од 23 февруари 1933
Основан1932
Јазиксрпски

Вардар бил весник на српски јазик, кој излегувал во Скопје од 1932 година по иницијатива на белградскиот новинар Милан Јовановиќ.

Во редакцијата бил и Јован Костиќ кој уредил неколку броја. Во почетокот излегувал како седмичник, потоа двапати, а при крајот, пред да згасне во 1936 излегувал трипати неделно. Иако е најавено дека во весникот „ќе се чуе зборот на најситните луѓе на Југот“, Редакцијата застанала на платформата на општите принципи на југословенската идеологија прокламирана со Шестојануарската диктатура.