Ванахајм

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во космологијата на норвешкиот свет, Ванахајм ( стар норвешки за „дом на ванирот “) [1] е локација поврзана со Ванир, група на богови што се поврзани со плодноста, мудроста и можноста да ја видат иднината .

Ванахајмер е потврдена во Поетската Еда ; составена во 13 век од претходни традиционални извори, и Прозна Еда и (во ехемеризирана форма) Хајмскрингла ; и двете напишани во 13 век од Снори стурлсон . Во Поетската Еда и Прозната Еда, Ванахајм е опишана како место каде се издигнал богот Нјорд.

Докази[уреди | уреди извор]

Ванахајм се споменува еднанш во Поетската Еда ; во строфа од песната Вафрањизмал . Во Вафнарњизмал, Гагнародр (богот Один во маскирање) се вклучува во игра на итриност со јотун Вабефранир . Гагнер го прашува Вабефрарнир од каде дошол Ванскиот бог Нјорд, зашто, иако владее многу копитари и хирги, Нјорд не бил воспитан меѓу Асир. Вафрарнир одговара дека Нејрир бил создаден во Ванахајм од „мудрите сили“ и упатува дека Нјорд била разменета како заложник за време на Војната во Есир-Ванир . Покрај тоа, Вафрарнир коментира дека, кога ќе заврши светот ( Рагнарок ), Нјорд ќе се врати во „мудриот Ванир“.

Во поглавје 23 од книгата „ Проза ЕдаГилфагининг, востаната личност на Висока вели дека Нјорд бил одгледан во Ванахајм, но подоцна бил испратен како заложник на Сисир .[2]

На Хајмскригла книга сагата Инглинга бележи еухмеризиран сметка за потеклото на Нордиска митологија. Во поглавје 1, „Ван дом или домот на Ванир“ е сместен околу реката Дон (за кој Снори пишува некогаш се викаше „Тана виљушка“ или „Вана виљушка“).[3] Поглавје 4 ја опишува војната „Есир-Ванир“, истакнувајќи дека за време на размената на заложници, Асир го испратил богот Ханир во Ванахајм и таму веднаш бил поставен за поглавар.[4] Во поглавје 15, кралот Свејгир е запишан како се оженил со жена по име Вана во „Валанланд“, сместена во Шведска . Двајцата родија дете, кое го именуваа Ванланди (што значи „Човек од земјата на Ванир“ [5] ).[6]

Обид да се илустрира норвешката космологија од Хенри Витрон (1831)

Постоењето на Девет светови добиваат споменување во некои текстови на старите норвешки текстови. Овие светови негде се конкретно наведени во низа, но генерално се претпоставува дека го вклучуваат Ванахајм. Хенри Адамс Bellows смета другите осум да биде Асгард, Алфхајм, Мидгарг, Јотунхајм, Сварталфахемир, Нилфхајм,Муспершеилмер а можеби и Новаљерир .[7]

Хилда Елис Дејвидсон коментира дека точно онаму каде Ванахајмер спаѓа во Деветте светови не е јасно, бидејќи „главните богови Фрајр и Нежорд со голем број други, се претставени заедно со Аси во Асгард, но се чини веројатно дека тоа било во подземјето “ Дејвидсон забележува поврзаност помеѓу Ванир и „ копнените духови кои живееле во могили, ридови и во вода [. . . ] [8]

Рудолф Симек тврди дека Снори „несомнено“ го измислил името Ванахајмр како колега од Ванир на Асгард, но не ја спомнува референцата за Вафранизам .[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Byock (2005:158).
  2. Byock (2005:33).
  3. Hollander (2007:6).
  4. Hollander (2007:8).
  5. McKinnell (2005:70)
  6. Hollander (2007:15).
  7. Bellows (1923:3).
  8. Davidson (1993:70).
  9. Simek (2007:350).

Литература[уреди | уреди извор]