Вананосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вананосаурус
Период: Средна Јура
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Влекачи
Надред: Диносауруси
Ред: Орнитишија
Подред: Церапода
Инфраред: Мерганоцефалија
Нерангирано: Пахицефалосаурија
Род: Лапарентосаурус
Ху, 1977
Вид: W. yansiensis
Научен назив
Wannanosaurus yansiensis
Ху, 1977

Вананосаурус (што значи „Ванан гуштер“, именуван по локацијата каде што бил откриен) — род на базалните пахицефалосаурскидиносаурус од Кампанската доба од формацијата Шиаојан од пред околу 80 милиони години во денешен Анхуи, Кина. Типскиот вид Wannanosaurus yansiensis, бил опишан од Хоу Лијан-Хаи во 1977 година.[1]

Познат е од еден делумен скелет, вклучувајќи делумен покрив на черепот и долната вилица, бедрената коска и тибијата, дел од реброто и други фрагменти. Бидејќи има рамен покрив на черепот со големи отвори, тој се сметал за примитивен меѓу пахицефалосаурусите.[1][2] Понекогаш тој бил класифициран како член на сега веќе амортизираната фамилија Хомалоцефалидија,[3][4] која сега се смета дека е неприродно собрание на пахицефалосауари.

Реставрација

Иако неговите остатоци се од многу мала единка, со должина на бедрената коска од 8 сантиметри и проценетата вкупна должина од околу 60 сантиметри.[1][5] Споените коски во неговиот череп сугерираат дека станува збор за возрасно лице при смрт.[6] Како и другите пахицефалосауруси, тој веројатно бил тревојад или сештојад, хранејќи се близу до земјата со разни растителни материи, а можеби и инсекти.[2]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Hou Lian-Hai (1977). „A new primitive Pachycephalosauria from Anhui, China.It is the second smallest dinosaur in world after microceratops“ (PDF). Vertebrata PalAsiatica. 15 (3): 198–202.
  2. 2,0 2,1 Maryańska, Teresa; Chapman, Ralph E.; Weishampel, David B. (2004). „Pachycephalosauria“. Во Weishampel, David B.; Dodson, Peter; Osmólska, Halszka (уред.). The Dinosauria (2. изд.). Berkeley: University of California Press. стр. 464–477. ISBN 0-520-24209-2.
  3. Sues, Hans-Dieter; Galton, Peter M. (1987). „Anatomy and classification of the North American Pachycephalosauria (Dinosauria: Ornithischia)“. Palaeontographica Abteilung A. 198 (1–3): 1–40.
  4. Carroll, Robert L. (1988). Vertebrate Paleontology and Evolution. W.H. Freeman and Company. ISBN 0-7167-1822-7.
  5. Holtz, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
  6. Maryańska, Teresa (1990). „Pachycephalosauria“. Во Weishampel, David B.; Dodson, Peter; Osmólska, Halszka (уред.). The Dinosauria (1. изд.). Berkeley: University of California Press. стр. 564–577. ISBN 0-520-06727-4.