Валентина Вецали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Валентина Вецали
Лични податоци
Роден(а)14 февруари 1974 (1974-02-14) (49 г.)
Јези
Висина164 см
Тежина53 кг

|- bgcolor="#eeeeee" align=center ! colspan="3" | Women's fencer

|- ! colspan="3" style="text-align:center;vertical-align:middle;background-color:#eeeeee;" class="adr" | Натпреварувач за  Италија

|- bgcolor="#eeeeee" align=center ! colspan="3" | Мечување во женска конкуренција {{МедалНатпревар|[[Мечување на Олимписките игри|Олимпијади}}

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сиднеј 2000 || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Атина 2004 || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет {{МедалЗлато| Пекинг 2008 | [[Мечување на Летните олимписки игри 2008 - Флорет (жени)|Флорет}}

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Атланта 1996 || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сиднеј 2000 || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Атланта 1996 || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет {{МедалБронза| Пекинг 2008 | [[Мечување на Летните олимписки игри 2008 - Флорет (жени, екипно)|Флорет (екипно)}} {{МедалНатпревар|[[Светско првенство во мечување|Светско првенство}}

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1999 Сеул || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2001 Ним || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2003 Хавана || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2005 Лајпциг || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2007 Санкт Петербург || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2011 Катанија || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1995 Хаг || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1997 Кејптаун || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1998 Шо де Фон || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2001 Ним || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2004 Њујорк || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2009 Анталија || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2010 Париз || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1994 Атина || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2006 Торино || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1994 Атина || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2006 Торино || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2011 Катанија || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Бронзен медал – трето место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1995 Хаг || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Бронзен медал – трето место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1998 Шо де Фон || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2010 Париз || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет {{МедалНатпревар|[[Европско првенство во мечување|Европско првенство}}

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1998 Пловдив || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1999 Болцано || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2001 Кобленц || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2009 Пловдив || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2010 Лајпциг || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1999 Болцано || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2001 Кобленц || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2009 Пловдив || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2010 Лајпциг || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Златен медал - прво место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2011 Шефилд || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2003 Бурж || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2007 Гент || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2011 Шефилд || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2003 Бурж || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно)

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 2003 Линц || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет

|- | style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Сребрен медал – второ место|| style="text-align:center;vertical-align:middle;" | 1998 Пловдив || style="text-align:center;vertical-align:middle;" | Флорет (екипно) |} }}

Марија Валентина Вецали (итал. Maria Valentina Vezzali), (р. 14 февруари 1974 во Јези) е италијанска мечувалка со освоени пет златни олимписки медали во дисциплината флорет. Вецали била првиот мечувалец во историјата кој освоил три златни медали за поединечен флорет на три последователни олимпијади - Сиднеј 2000, Атина 2004 и Пекинг 2008.

Освоила и златни медали на Светското првенство во мечување, пет на поединечни натпревари (1999, 2001, 2003, 2005, 2007) и уште пет на екипни натпревари (1995, 1997, 1998, 2001, 2004), а покрај тоа освоила и четири сребрени медали (две поединечни, 1994 и 2006, и две со италијанската репрезентација, во истите години) како и два бронзени медала (поединечно, 1995 и 1998).

На Европските првенства освоила пет златни медали (поединечно: 1998, 1999, 2001; екипно: 1999, 2001), три сребрени медали (поединечно: 2003, 2007; екипно: 2007), два бронзени медала (поединечно: 1993; екипно: 1998).

Во 2006 Вецали ја издала својата автобиографија насловена како „Со откриено лице“ (A volto scoperto), во соработка со Катерина Лукети.

Омажена е за италијанскиот фудбалер Доменико Џуљано и има еден син.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]