Бушати

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бушати (албански: Bushatllinjtë), познати и како Бушатлии, била истакната албанска фамилија во текот на османлиското владеење [1][2]. Во перидот помеѓу 1757 - 1831 година, фамилијата Бушати преку својте семејни ченови управувала со Скадарскиот санџак, подоцна вилает. Тие преку разгранета мрежа на сојузи со планинските племиња успеале да наметнат своја доминација во Скадарската областа. Во 1831 година бил отстранет последниот управник на Скадар од фамилијата Бушати, меѓуто тие продолжиле да играат значајна улога во албанското општество. Во текот на 19 век, Скутари бил значаен културен центар, а во 40 - те години на 19 век таму била изградена Библиотеката Бушати. Во близина на Скадар, има истоимено село.

Генеалошко стебло на фамилијата Бушати[уреди | уреди извор]

 │Мехмед Паша
 ├─> Дервиш Беј
 └─> Омер Беј
  │  
  └─> Сулејман Паша (беглербег на Румелија) 
    │
    ├─> Халил Паша
    ├─> Али Беј
    ├─> Хасан Паша                  
    ├─> Арслан Паша
    ├─> Дели Хусеин Паша
    └─> Капудан Мехмед Беј
      │
      ├─> Абдулах Паша
      └─> Мустафа Беј
         │         
         ├─> Хачи Сулејман Паша
         └─> Мехмед Паша Плаку (Постариот)
           │         
           ├─> Ибрахим Паша
           ├─> Ахмед Паша
           ├─> Карамахмуд Паша
           └─> Мустафа Паша Ќори
             │         
             └─> Мехмед Паша
               │         
               └─> Мустафа Паша
                 │         
                 ├─> Шериф Махмуд Паша      
                 ├─> Јусуф Паша
                 ├─> Хасан Паша
                 └─> Риза Беј 
                   │         
                   └─> Келал Паша

Истакнати членови[уреди | уреди извор]

 • Мустафа Бушатлија
 • Мехмед Паша Бушатлија
 • Мустафа Паша Бушатлија
 • Кара Махмуд Бушатлија
 • Ибрахим Паша Бушатлија
 • Зеф Бушати, амбасадор во Ватикан
 • Петрит Бушати, постар албански дипломат - албански амбасадор во Шведска, САД и Србија и Црна Гора
 • Малик Бушати, албански премиер
 • Сали Бушати,
 • Астрит Бушати
 • Ахмед Бушати

Извори[уреди | уреди извор]

 1. Vepra IX: Personalitetet Shqiptare në Kâmûs al-A’alâm, Sami Bej Frashëri, Logos-A, Shkup, 1994
 2. Kujtime: 1885-1925, Eqrem Bej Vlora, Shtëpia e Librit dhe Komunikimit, Tiranë, 2003