Прејди на содржината

Бургундски царски округ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бургундскиот царски округ (германски: Burgundischer Kreis , холандски: Bourgondische Kreits, француски: Cercle de Bourgogne ) бил Царски округ од Светото Римско Царство создаден во 1512 година и значително зголемен во 1548 година. Освен Слободниот округ Бургундија (денешниот административен регион Франш Комте), Бургундскиот округ приближно ги опфаќал Ниските Земји, т.е. областите сега познати како Холандија, Белгија и Луксембург и соседните делови во францускиот административен регион на Норд-Па-де-Кале. Во поголемиот дел од својата историја, оваа територија се поистоветувала со сопственоста на шпанските Хабсбурговци во Царството (Франш-Комте и Хабсбуршки Ниски Земји).

Територијата на округот била значително намалена во 17 век по отцепувањето на Седумте обединети провинции во 1581 година (признати во 1648 година според Вестфалскиот мировен договор) и анексијата на Слободната Грофовија Бургундија од Франција во 1678 година. Во 18 век округот бил познат како Австриски Ниски Земји. Окупацијата и анексијата на царската територија западно од реката Рајна од револуционерната Франција во 1790-тите практично ставила крај на постоењето на округот.

Поврзано[уреди | уреди извор]