Прејди на содржината

Бура и натисок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бура и натисок или бура и налет се однесува на протокот на германската книжевност во епохата на просветителството , која се носеше од 1765 до 1785 година главно од млади, околу 20 до 30 години автори. Поради "глорификација на, оригиналниот гениј ", како архетип на повисоките човек и уметник "( Геро фон Wilpert ) [1] е наведен овој проток како гениј или гениј временски период.'

Терминот Бура и натиск се појави во 1820-тите. Се враќа во 1776 година, објавена во 1777 година, комедија Штурм и Дранг од германскиот поет Фридрих Максимилијан Клинџер , а со тоа и на потеклото на Винтертур "Гениј апостол" Кристоф Кауфман (1753-1795). Тој го повикал Клинџер да ја нарече неговата игра, наместо оригиналната титула Wirrwarr .Светската премиера се одржа во Лајпциг на 1. Април 1777 од страна на Seylersche дејствување општество, наместо.

  1. Геро фон Вилперт : Литературен речник (= Kröners Taschenausgabe .