Буна (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Буна
Реката Буна
Извор Врело Буне близу Благај
Утока Неретва близу селото Буна
Земји во сливот Босна и Херцеговина
Должина 9 км км
Сливно подрачје Неретва км2

Буна е река во Босна и Херцеговина, лева притока на Неретва, во која се влева околу 15 km низводно од Мостар. Долга е 9 km. Продолжува од карстни извори Бунице, кои се наоѓаат под стрмните делови на варовничката област на Рудин и од изворите под варовничките делови во Благај. Богата е со вода 39 m³/s. Најголем водостој има во ноември, а најнизок во јули и август. На Буна се наоѓаат мрестилишта на рибите од видот пастрмка. Околината е погодна за земјоделство, особено овошје, зеленчук и винова лоза. На самиот извор кој се избива од длабоките пештери во Благај се наоѓаат стари дервишки текии кои уште во 1664 година ги поминал патописецот Евлија Челебија.


Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]