Прејди на содржината

Булдожер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Булдожер — голема машина на моторен погон, која се движи на тркала или на гасеници, а на предниот дел има метален дел со кој ги турка материјалите (земја, камења, снег, песок, отпад итн.) за време на градежни или други работи.

Булдожер во Хајнан, Кина.

Булдожерот како мотив во популарната култура

[уреди | уреди извор]
Булдожер на тркала „Zettelmeyer ZD 3001“
  • „Бумбарот и булдожерот“ — кус расказ за деца на ангискиот писател Доналд Басет од 1967 година.[1]
  • „Булдожер“ (англиски: Bulldozer) — музички албум на американската рок-група Биг блек (Big Black) од 1983 година.[2]
  • Булдожер (Buldožer) — словенечка рок-група.[3]
  • „Што правиш, булдожеру еден“ (српскохрватски: Šta to radiš, buldožeru jedan) — песна на словенечката рок-група Булдожер (Buldožer) од 1975 година.[4]
  1. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993, стр. 56-58.
  2. Discogs, Big Black ‎– Bulldozer (пристапено на 16.4.2021)
  3. Discogs, Buldožer (пристапено на 16.4.2021)
  4. DISCOGS, Buldožer ‎– Pljuni Istini U Oči (пристапено на 18.7.2021)