Букура Думбрава

Од Википедија — слободната енциклопедија

Букура Думбрава (романски: Bucura Dumbravă; 28 декември 186826 јануари 1926) — унгарско-Романска писателка, културен промотор, планинар и теософ. Нејзините книжевни дела, главно напишано на германски, опфаќале романтични приказни за легендарните подвизи на ајдуците. Тие ѝ донеле комерцијален успех и во Европа, во германското говорно подрачје и во Романија.

Думбрава промовирала многу каузи и била вклучена во неколку културни проекти, но главно е запаметена по нејзината активност во промовирањето на туризмот и екологијата во Романија. Таа била страствен патник и планинар, која основала некои од првите планинарски клубови во земјата. Нејзиното патописно пишување останува стандард во романската литература, иако нејзиното белетристичко дело е генерално заборавено.

Во текот на поголемиот дел од нејзината кариера, Думбрава го промовирала вклучувањето на жените во романското масонство. Во староста, нејзините есеи почнале да се фокусираат на спиритуалистички теми и, како ученик на Џиду Кришнамурти, ја основала романската ложа на Теозофското друштво. Таа починала на враќање од британскиот Раџ, присуствувајќи на Теософската конференција во Адјар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Раниот живот[уреди | уреди извор]

Била родена во градот Братислава. Нејзиниот татко бил или унгарско-словачки [1] или словачко-унгарец .[2] Од страната на нејзината мајка, таа била етничка Германка . Самата Думбрава била воспитана во германската култура, и затоа била сфатена како Германка.[3] Фани своето најрано детство го поминала движејќи се меѓу различните делови на Австроунгарија, во посета на Виена на 4-годишна возраст.[1] Една година подоцна, нејзиното семејство емигрирало во Кралството Романија, како пријатели на романскиот крал, Керол I.[1] Нејзиниот татко работел како осигурителен извршен директор, а некои историчари го припишуваат како надзорник на масонската ложа на братството.

Кралското семејство набрзо го забележало свирењето пијано на Фани, нејзиниот талент за пишување поезија на германски јазик и нејзината страст за читање романска романтична литература.[4] На дворот во Синаја, таа станала доверлива и дочекана на кралицата Елизабета и во јули 1884 година го направила своето влегување во високото општество како гостин на кралската двојка.[1]

Во 1886 година, Фани Секулиќ станала филантроп и социјален активист, основајќи го здружението Тибишојул и обезбедувајќи неделно училиште за децата од пониските класи.[1] Во подоцнежните години, таа била главно активна како музички критичар, уметнички промотор, истражувач на Романската академија и предавач на религиозни теми, работејќи со вајарката Керол Шторк и музикологот Јон Попеску-Пасареа .[5] Во 1905 година, таа го основала, заедно со политичарот Винтила Братијану, Chindia Society, за зачувување и негување на романскиот фолклор, особено народните танци. Таму ѝ се придружил социјалистот Фрози Ненисеску, кој вели дека, првично, општеството се бореше против ориенталните влијанија во романската облека и го избегнуваше тарафурито што создава бучава, а за возврат бил критикуван за неговата „ексклузивност“.[6] Нивната работа била документирана во филм од 1913 година на Николае Барбелијан, кој обврзува на културната меморија десет индивидуални национални танци што се предаваат во Чиндиа.[7]

Фани ги следела масонските верувања на нејзиниот татко и се приклучила на контроверзното ѕидарство „Ориди на посвојување“ . Таа се допишувала со Ени Бесант и Ле Дроит Хумаин, станувајќи препознаена како Дива од 9-тиот степен на Рози Крст и веројатно ја користела групата Чиндиа при регрутирањето на нови членови.

Книжевно деби[уреди | уреди извор]

Првиот објавен том на Секулиќ е Der Haiduck („Хајдук“), отпечатен од В. Вундерлинг од Регенсбург во 1908 година. Истата година, во превод на Теодор Ница, се печател со Керол Сфетеа од Букурешт, како Хајдукул (второ издание и трето, 1911; четврто издание, 1914 година).[8] Псевдоним, книгата уживала во привлечноста на мистеријата, а некои претпоставувале дека тоа е всушност книжевен обид на кралицата Елизабета.[9] Вториот, всушност, го предложил презимето на Секулиќ, кое одекнува на планинската околина на Синаја: езерото Букура и заедничката именка dumbravă („шумичка“).[10]

Историскиот роман Der Haiduck бил опишан во Mercure de France како фреска на „првите патриоти во Романија“, со „заробена тема“ и „совршено соодветна трезвеност“ на тонот.[11] Во Трансилванија, критичарката Илари Ченди изјавила дека била пријатно изненадена и од книгата и од добриот прием што го добила во Германија . Според Ченди, делото било забележливо по неговото симпатично прикажување на романските селани, со нивниот „чист и антички начин на живот“. Критичарите биле привлечени од ситното историско истражување на Секулиќ, кое вклучувало проверка на историските записи во збирката Хурмузачи [12] но и инспирација од популарните романи на НД Попеску-Попнедеа .[13] Поконтроверзно, таа многу позајмила од семеен ракопис на хајдук Ианку Џиану, и затоа била осомничена за плагијат .[14] Делото било критикувано и за овековечување на негативниот мит за Никола Абраш (или „Иабраш“), главниот сојузник на Џиану, како предавник на бунтот на хајдук.[15]

Der Haiduck излезе втор пат, во 1912 година, со предговор на Елизабет (потпишан со нејзиното име, Кармен Силва ).[16] Истата година, Думбрава ја завршила својата „историја на Влашкото востание од 1821 година “, како Дер Пандур („ Пандур “). Таа исто така била објавена од Wunderling во Германија и, во преводот на Eliza Brătianu, од Carol Sfetea,[17] пред да биде целосно преработен на романски од самата авторка.[14] Наративот се фокусира на народниот херој Тудор Владимиреску, претставен како имитирање на националното будење, но и како безмилосен командант и тап политичар.[18]

Дер Пандур било продолжение на Дер Хајдук . Последниот дел од оваа трилогија, фокусирана на Влашката револуција од 1848 година, била изгорена, случајно, пред да биде објавена.[19] Думбрава никогаш не се вратила на него, но, до 1918 година, бил замислен уште еден роман, проверливо наречен Книга на Сибила .[19] Таа сепак имала успех како музичар аматер. Во 1913 година, во замокот Пелеш на Елизабета, нејзиното свирење пијано ги придружувало двајцата познати романски виолинисти, Џорџ Енеску и Димитрие Динику .[20]

Планинар и филантроп[уреди | уреди извор]

Во текот на тие децении, пријателството помеѓу Думбрава и кралицата Елизабета се фокусирал на нивниот заеднички интерес за пешачење низ јужните Карпати, до и од Синаја. За Думбрава, патувањето веќе било неделно поминување на времето. Како што се сеќаваат сведоците на овие ескапади, на физички непривлечната и кратковидна Думбрава многу и се восхитувале поради нејзиниот радосен дух и нејзиното барање авантури.[21] Таа носела планинарска облека по мерка, јавала „познатата кобила“ по име Лиза и го поставила својот главен камп во пештерите Јаломишеи .[22] Според Фрози Ненисеску, Думбрава исто така презела политички ризици, преминувајќи назад во Австроунгарија и со своето присуство ги иритирала претставниците на унгарската гранична стража.[23]

Со откривањето на оваа страст, Секулиќ го насочила своето внимание кон патописната литература . Според компаратистот Луиза Маринеску, нејзината понатамошна работа треба да се смета дека се вклопува во романската традиција на „описна романтична литература“ ( Александру Одобеску, Александру Влахуță, Калистрат Хогаш, Николае Јорга ), но и како информирање на германската јавност за „романската специфичност “.[24] Поконкретно, критичар Михаил Dragomirescu сугерирал, Szekulics бил ученик на Junimea општество. Самиот член на Јунимеа, Драгомиреску ја става романописецот меѓу авторите што ја илустрираат промовираната неоромантична литература „национален идеал“, ок. 1900 година, од културниот теоретичар Титу Мајореску .[25]

До 1914 година, Фани Секулиќ помагала во добротворните организации на кралицата Елизабета, членка на „Генскиот комитет“ во поликлиниката „Кралица Елизабета“, Букурешт и ко-менаџер на Кариерното училиште во Сесатоареа.[26] Со Маргарита Милер Верги, Изабела Садовеану-Еван и други писателки, Садовеану исто така била основачки член на Здружението Романчеле Церцеташе, рана гранка на романското извидување, и, во овој поглед, претходник на Асоцијацијата Гиделор и Роси Гизилор .

Набргу потоа, Керол I умрела, оставајќи ја Елизабет вдовица. Наводно, Думбрава успеала да го оживее интересот на нејзината пријателка за планинарење и литература дури и по оваа загуба,[27] и, заедно со кралицата, почнала да работи на книгата за медитација, никогаш незавршената Cartea Îngerilor („Книга на ангелите“) .[28] Таа одржала едно од погребните говори на Елизабета по нејзината смрт во ноември 1916 година.[27]

Книгата на планините и Туристички клуб[уреди | уреди извор]

Фани Секулиќ ја продолжила својата активност по Првата светска војна . Додека новите изданија на Хајдукул излегле во 1919 и 1925 година, Думбрава ги објавила изданијата на нејзините најпродавани нови есеи: Cartea munților („Книгата на планините“) и Ceasuri sfinte („Свети часови“).[8] Нејзините први дела директно напишани на романски, тие ја консолидираа нејзината репутација меѓу конзервативците и монархистите. Според М. Драгомиреску: „ Cartea munților [е] ремек-дело на здрава романска инспирација и здрав јазик [. . . ]. Во него има толку многу љубов кон природата, толку многу блискост со планинските побожни убавини, [...] што, без сомнение, е едно од најдобрите дела во нашата литература.“ [29] Во традиционалистичката ревија Трансилванија, книжевниот хроничар Јоргоску го поддржа Чеазури сфинт како антитеза на модернистичката литература и како таков „благослов за романската душа“.[30]

Новите списи ги споиле културниот активизам, социјалните идеали и размислувањето за природната убавина. Така, Книгата на планините се издвојува за промовирање на заштитата на животната средина, со охрабрувања како што се: „Барајте, за секого, право на одмор во градите на природата, право на сончева светлина, на свеж воздух, на зелена шума, на возбудувања. на желбата да се искачи на планините“.[31] Таа ги подржувала влијанијата од западните спиритуалисти, цитирајќи опширно од ставовите на Емануел Сведенборг за прочистената и прочистувачка енергија на планините, заклучувајќи: „Откривањето на алпската убавина е победа на душата над материјата“. Мистичните, етичките и самопомошните субјекти го сочинувале најголемиот дел од Светите часовници, кој оживува и реинтерпретира симболични епизоди од различни религиозни извори: Книгата на Еремија, библиските апокрифи, Дела на апостолите, повикот на Јована Орлеанка на оружје, итн [32]

Литературните фрагменти и хроники биле објавени во разни списанија на денот, вклучувајќи Convorbiri Literare, Идееа Еуропеана, Cuget Românesc, Хенрик Sanielevici ОК Curentul Ноу, Гала Галактион ОК Cultul Eroilor Noştri и Џорџ Bacaloglu ОК Cele Trei Crişuri. [33] Таквите есеи вклучувале вовед од 1919 година во синархистичките идеи на Александар Сен-Ив д'Алвејдре, објаснувајќи ги како супериорна мешавина на „национализам“ и „ хуманитаризам “.

Активизмот на Думбрава резултирал со создавање на модерни национални туристички асоцијации: во 1921 година, Ханул Друмецилор (Кач на патници), а потоа во 1925 година Романскиот туристички клуб.[34] Таа ги одбрала другите локално познати планинари: лекарот Нестор Урехија, кој во нејзините дела се споменуваат како „Големата мечка“,[35] географот Михаи Харет и писателот Еманоил Букуца од списанието Boabe de Grâu, кој препознал во нејзиниот еден од основачи на романскиот „карпатизам“. Според Букуца, Думбрава претседавала со „училиште“ за планинарење, кое било помалку смело и подостапно од планинарењето промовирано од нејзините машки колеги.[36]

Во својот врв, Туринг клубот вклучувал 4.000 членови, групирани во 12 регионални подсекции, објавувајќи специјализирани топографски карти, обележувајќи туристички патеки и активно ја заштитувале животната средина.[34] На кругот му се придружиле младиот поет Лука Карагиале, кој требал да состави стихови за Cartea munților [37] и Мирча Елијаде, идниот романописец и историчар на религиите.

И покрај староста, Секулиќ продолжила со својот активен животен стил. Во 1923 година, таа била во Швајцарија, каде што се искачила на Матерхорн, враќајќи се во 1925 година за да ескалира еден од ледниците на Монблан[38] Назад во Романија, таа поставила регионален стандард за женско качување по карпи, откако го достигнала врвот Ому Пик .[34] Подоцна се населила во округот Бран, во селото Поарта, каде што имала намера да основа свој хостел.[39]

Теозофија и последните години[уреди | уреди извор]

Во вториот дел од нејзиниот живот, Секулиќ станала страствен учесник во Теософијата, модерно духовно движење фокусирано на учењата на Хелена Блаватски . Според Букуца, ова било природен чекор од нејзиното „кредо“, љубовта кон патувањето како физичка вежба, до нејзиното верување во вечна транзиција или реинкарнација .[31] Заедно со ЕФД Бертрам од Плоешти, писателот го основал првиот романски теозофски круг, Фрација („Братство“). Сместено во нејзината градска куќа во Доробанци, првично бил дел од поглавјето на Теозофското друштво во Франција, но набрзо се еманципираше како автономна филијала на општеството и формирала своја регионална мрежа.

Нејзиниот круг ги запознале Романците со делата на Џиду Кришнамурти, со збирката од 1924 година La picioarele învățătorului („Кај нозете на учителката “), преведена во нејзина сопствена рака.[34] Како и другите истакнати романски теософисти, Шекулиќ се придружувала на романскиот масонски дел, кој ѝ бил послушен на Националниот сојуз на ложите. Таа одржувала спиритистички сесии во празната сала Марморош, со братот на Лука, Матеу Карајале и феминистката Еугенија де Ројс Јанкулеску како (повеќе или помалку вмешани) сведоци.[40]

Секулиќ, наречена „можеби најинволвирана“ романски теозоф од авторката Константина Равека Булеу, на крајот претседавала со романското поглавје на Теозофското друштво (проценка 1925). Нејзиниот придонес како културен новинар имало печатење во неколку нови документи, на пример лист Теозофското Друштво Ştiri SI Însemnări, Константин Angelescu демократиа ОК, и Здружението на Foaia Noastră Кристијан жените. Таа, исто така, била вклучена како ревизор и рецензент за феминистичкото романско друштво на писатели, заедно со Софија Надејде и Лаура Вампа .

Како резултат на нејзиното теозофско преобраќање, Секулиќ станала фасцинирана со концептите на индиската филозофија и сонувала да патува во британскиот Раџ .[41] Таа ја добила својата шанса кон крајот на 1925 година, кога била поканета на Конференцијата на Теозофското друштво, во Адијар . Фрози Ненисеску, која ја однесе до Гара де Норд, се сеќава дека Думбрава била многу емотивна патувајќи „во земјата на нејзините соништа“.[23]

Думбрава почнала со патувањето, пристигнувајќи во пристаништето Мумбаи, а потоа одејќи по Индиските железници до Ченаи (Мадрас) . Во Адјар го запознала Кришнамурти.[41] Потоа отпатувала низ Претседателството на Бенгал и Кралството Мајсор .[42]

Откако се заразила со маларија, Секулиќ тешко се разболела на враќање дома. Бродот на кој се наоѓала ја оставил во Порт Саид, Египет, каде брзо била пренесена во болница.[41] Нејзиното здравје се влошило и таму починала на 26 јануари. Според легендата, таа се надевала дека ќе ги види Карпатите, верувајќи дека само нивниот вид може да ја излечи.[43] Од непознати причини, нејзиното тело било кремирано, а нејзината пепел била пренесена назад во Романија во египетска вазна.[41]

Наследство[уреди | уреди извор]

Врвот Букура Думбрава, на сликата на десната страна

Кратко време по нејзината смрт, Фани Szekulics била почестена со спомен парче во Convorbiri Literare, потпишан од страна на Александру Tzigara-Samurcaş, историчар на уметноста и придружник.[1] Слично на тоа, списанието Țara Noastră оцени: „Нејзината пепелна рака [...] ќе најде добро засолниште во почвата на нашата земја - мајка која ќе им посака добредојде и ќе ја сака сите оние што ја разбираат“. Bucura Dumbravă Peak [ro] - на 2,503 метарs (8,212 ст), вториот највисок врв на планините Бучеги, а некои го идентификувале со светиот Когаионон — бил именуван во чест на писателот.[39]

Нејзиниот последен том, групирајќи ги нејзините писма, излегол во 1927 година како Pe drumurile Indiei. Cele din urmă pagini („На индиските патишта. Многу последни страници“). Покрај тоа, во 1928 година, Der Haiduck инспирираше романски филм, со Хорија Игиросану како режисер.[43] Дел од имотот на Шекулиќ бил предаден на Елена Рамничеану и на романскиот институт за социјални студии. Воспоставена е како годишна награда за етика Букура Думбрава, а како прв добитник го имал Еманоил Букуца.[44] Кругот „Пријатели на Букура Думбрава“ сè уште се обединувал периодично во комеморација на нејзината смрт и, во 1934 година, објавил почит кон томот, Când trec anii („Како што минуваат годините“).[45]

Нејзините книги поминале низ неколку препечатувања, пред, за време и по Втората светска војна,[46] и инспирирани илустрации од жената уметник Олга Гречеану .[47] Во 1942 година, Der Haiduck бил користен од CN Mihailescu и Ion Șahighian како основа за друг игран филм, Iancu Jianul .[19]

И покрај тоа што била релативно позната во нејзиниот живот, Букура Думбрава генерално била игнорирана од подоцнежните школи за книжевна критика. Како што забележа Луиза Маринеску, „таа не била вклучена ниту во романските книжевни истории, ниту во германските“ (со исклучок на Енциклопедијата Кугетареа, 1940 година), и била игнорирана поради нејзиното присуство во „ камарилата “ на кралицата Елизабета.[48] Пишувајќи во 1935 година, есеистот Петру Комарнеску мислелдека делото на Букура Думбрава има „локален“ карактер и дека е многу помалку важно од онаа на нејзините модернисти врсници - Хортенсија Пападат-Бенгеску, Хенриет Ивон Стал .[49] Сепак, Perpessicius напишал Cartea munţilor преживува како " Vade mecum на пешачки".

Авторите биле повеќе заинтересирани за нејзиниот авантуристички живот и нејзините теозофски идеи. Завршен кратко по нејзината смрт, романот Craii de Curtea-Veche од Матеу Карагиале прави саркастично повикување на неа како „теозофот Папура Џилава“, накратко виден како танцува со антагонистот. Како мистик која умрела мистериозно, Секулиќ е особено спомната во делото на Мирча Елијаде од 1940 година, Secretul doktorului Honigberger .[43]

По воспоставувањето на комунистичкиот режим, делото на Думбрава, со своите монархистички врски, било отстрането од литературниот канон. Во романската дијаспора, пак, биле објавени уште две изданија на нејзиното дело (1954, 1956).[50] Дома, таквото преиспитување дошло во 1969 година, кога историчарот Думитру Алмаш и Едитура Тинеретулуи го реобјавиле преводот на Братијану од 1912 година; книжевниот критичар Мирча Хандока, исто така, објавил препечатување на Cartea munților во 1970 година, на стадионот Едитура.[50] Балетска адаптација на Хајдукул била продуцирана и од Романската национална опера,[15] по што во 1982 година следел уште еден филм на Ианку Џиану , со Дину Кочеа како режисер и Адријан Пинтеа како глумец.

Сепак, биографските записи за неа едвај биле пронајдени во специјални дела сè до Романската револуција од 1989 година, кога таа станала спомната во стандардизираните писателски речници.[14] Во 2011 година, карикатуристот Вали Иван се потпирал на нејзиниот Der Haiduck за да нацрта графички роман за времето на Ианку Џиану.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Marinescu, p.29
 2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име uwbrentanos47.
 3. Tăslăuanu, p.326-327
 4. Marinescu, p.29, 30
 5. Boabe de Grâu, October 1934, p.633, 634
 6. Boabe de Grâu, October 1934, p.634. See also Marinescu, p.30
 7. Marinescu, p.29-30
 8. 8,0 8,1 Marinescu, p.30, 35
 9. Marinescu, p.28; Montandon, p.350
 10. Marinescu, p.28, 33
 11. Montandon, p.351-352
 12. Marinescu, p.31; Montandon, p.351-352
 13. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име icdari2140215.
 14. 14,0 14,1 14,2 Marinescu, p.31
 15. 15,0 15,1 S. Iancovici, "Iancu Jianu și Nikola Abraš", in Studii. Revistă de Istorie, Nr. 4/1967, p.683
 16. Marinescu, p.34, 35
 17. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име tt&al194.
 18. Tăslăuanu, p.326
 19. 19,0 19,1 19,2 Marinescu, p.30
 20. Marinescu, p.30-31
 21. Boabe de Grâu, October 1934, p.632-633, 634-635
 22. Boabe de Grâu, October 1934, p.634-635; Marinescu, p.32-33
 23. 23,0 23,1 Boabe de Grâu, October 1934, p.635
 24. Marinescu, p.27, 31
 25. Dragomirescu, p.34, 43-44
 26. Tout-Bucarest. Almanach du high life de l'Indépendance Roumaine, Independența, Bucharest, 1914, p.151-152
 27. 27,0 27,1 Boabe de Grâu, October 1934, p.633
 28. Georgescu, p.295-296
 29. Dragomirescu, p.43-44
 30. Georgescu, p.295
 31. 31,0 31,1 Marinescu, p.27
 32. Georgescu, p.296-299
 33. Ileana-Stanca Desa, Dulciu Morărescu, Ioana Patriche, Adriana Raliade, Iliana Sulică, Publicațiile periodice românești (ziare, gazete, reviste). Vol. III: Catalog alfabetic 1919-1924, Editura Academiei, Bucharest, 1987, p.171, 192, 211, 213, 469
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 Marinescu, p.33
 35. "Cronica", in Boabe de Grâu, March 1931, p.175
 36. "Revista Revistelor. România. Revista Oficiului Național de Turism", in Revista Fundațiilor Regale, Nr. 8/1937, p.479-480
 37. Emanoil Bucuța, "Figuri literare. Praznicul unui clasic", in Revista Fundațiilor Regale, Nr. 11/1938, p.444-445
 38. Boabe de Grâu, October 1934, p.635; Marinescu, p.33
 39. 39,0 39,1 Marinescu, p.28
 40. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име rcsadov.
 41. 41,0 41,1 41,2 41,3 Marinescu, p.34
 42. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име lbindii2.
 43. 43,0 43,1 43,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име crbteoz.
 44. Emanoil Bucuța, "Institutul Social Român", in Boabe de Grâu, August–September 1931, p.382-383
 45. Boabe de Grâu, October 1934, p.632
 46. Marinescu, p.30, 35-36
 47. "Boerul Amza-Jianu", in Universul Literar, Nr. 5/1944, p.1
 48. Marinescu, p.27, 28, 31
 49. Petru Comarnescu, "Evoluția scrisului feminin în România", in Revista Fundațiilor Regale, Nr. 12/1935, p.65
 50. 50,0 50,1 Marinescu, p.36