Бузирид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бузирид или Бузирис (старогрчки: Βούσιρις) е лик во старогрчката митологија, крал на Египет и син на богот Посејдон. Тој бил многу суров и на боговите им го жртвувал секој туѓинец кој ќе ја посетел неговата земја. Подоцна, него го убил Херкул. Ликот на Бузирид често се јавува како тема во комедијата и во уметноста.[1]

Херкул го убива Бузирид (атичка керамика, околу 480 година п.н.е.)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 106.