Будизмот во Сингапур

Од Википедија — слободната енциклопедија

Будизмот во Сингапур според податоците од 2020, го практикуваат околу 31.1% од вкупното население на Сингапур[1]. Најголем број од будистите се кинези (кои се најголемата етничка група) и дел од другите помали етнички заедници како Синхалезите и Тајландѓаните.

Кинескиот Махајана будизам е најзастапениот будизам во земјата. Но има и заедници кои ги следат и сругите традиции како Теравада и Тибетски будизам. Организацијата која ги претставува будистите во Сингапур е Сингапурската будистичка федерација.

Будистички манастири и храмови[уреди | уреди извор]

Дарма центри[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Census of Population 2020: Religion“ (PDF). Department of Statistics Singapore. 16 June 2021. Посетено на 25 June 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Kuah, Khun Eng. State, Society and Religious Engineering: Towards a Reformist Buddhism in Singapore. Singapore: Eastern Universities Press, 2003.
  • Ong, Y.D. Buddhism in Singapore: A Short Narrative History. Singapore: Skylark Publications, 2005.
  • Shi Chuanfa 释传发. Xinjiapo Fojiao Fazhan Shi 新加坡佛教发展史 [A History of the Development of Buddhism in Singapore]. Singapore: Xinjiapo fojiao jushilin, 1997.
  • Wee, Vivienne. “Buddhism in Singapore.” In Understanding Singapore Society, eds. Ong Jin Hui, Tong Chee Kiong and Tan Ern Ser, pp. 130–162. Singapore: Times Academic Press, 1997.
Храмот Сакја Муни Буда Гаја кој се нарекува уште и Храмот на 1.000 светла.