Буготуански јазик

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Буготуански јазик
Застапен воСоломони
ПодрачјеСанта Изабел, Фурона
Говорници4.100  (1999)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3bgt

Буготуански јазикавстронезиски јазик, од групата на океански јазици. Јазикот се зборува од околу 4000 луѓе на островот Санта Изабел, како и на мал дел од островот Фурона во Соломоните.

Надворешни врски[edit | edit source]