Бугарштина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Насловна страна на ракописот на Кузман Шапкарев "Материјали за историја на преродбата на бугарштината во Македонија".

Бугарштината[1] е називот на својствени на бугарската нација црти - национално чувство,[1] обичаи, традиции, култура, јазик.[2] Во таа смисла бугарштината е концепт синоним на Бугарската идеја. Во тритомните свои мемоари "Белешки за бугарските востанија" Захариј Стојанов пишува: "... ние сме принудени да доделиме Котел во бројот на оние градовце, кадето бугарштината е треперела и во најмрачните времиња". [3] Кузман Шапкарев напишал "Материјали за историјата на преродба на бугарштината во Македонија од 1854 до 1884 г."

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Речник на бугарскиот јазик, том 1, Софија, 1977, стр 877.
  2. Речник на бугарскиот јазик, том 1, Софија, 1977, стр 880.
  3. Стојанов, Захари. Дела, том 1, Белешки за бугарските востанија, Бугарски писател, Софија, 1983, стр 53 - 54.