Бугарски фудбалски сојуз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бугарски фудбалски сојуз
Основана1923
Примена во ФИФАФИФА (1924)
Мрежно местоhttp://www.bfunion.bg

Бугарскиот фудбалски сојуз (бугарски: Български футболен съюз, скратено БФС) е главна фудбалска организација во Бугарија. Ја организира фудбалската лига и државната репрезентација на Бугарија.

Седиштето на оваа органицазија се наоѓа во Софија, а основана е во 1923 година како фудбалски огранок на Бугарската национална спортска федерација која постоела сè до револуцијата во 1944. До 1933 главната фудбалска органицација во Бугарија се викала Централен Фудбалски Комитет. Потоа помеѓу 1948 и 1962 го носела називот Републичка секција за фудбал, Бугарска фудбалска асоцијација помеѓу 1962 и 1985. На 27 јуни 1985 организацијата го добила називот кој денес гоноси, Бугарска Фудбалска Унија.

Меѓународен фудбал

ФИФА | Светско првентсво | Куп на конфедерации | У-20 Светско првенство | У-17 Светско првенство | Летни олимписки игри | Азиски игри | Сеафрикански игри | Панамерикански игри | Островски игри | Светско рангирање | Играч на годината | Екипи | Кодови

     Азија: АФЦАзиски купУ-22У-19У-16У-14
     Африка: ЦАФАфрикански куп на нациите
     Северна Америка: КОНКАКАФЗлатен куп
     Јужна Америка: КОНМЕБОЛКопа Америка
     Океанија: ОФЦКуп на нациите
     Ервопа: УЕФАЕвропско првенство
     Вон-ФИФА: N.F.-Board
ВИВА светски куп
Европски национални фудбалски сојузи (UEFA)

Австрија | Азербејџан | Албанија | Англија | Андора | Белгија | Белорусија | Босна и Херцеговина | Бугарија | Велс | Германија | Грција | Данска | Ерменија | Естонија | Израел | Република Ирска | Исланд | Италија | Казахстан | Кипар | Латвија | Литванија | Лихтенштајн | Луксембург | Македонија | Малта | Молдавија | Норвешка | Полска | Португалија | Романија | Русија | Сан Марино | Северна Ирска | Словачка | Словенија | Србија | Турција | Украина | Унгарија | Фарски Острови | Финска | Франција | Грузија | Холандија | Хрватска | Црна Гора | Чешка | Швајцарија | Шведска | Шкотска | Шпанија